Kaliňák minél előbb el akarja fogadni a lex merényletet, Fico életjáradékával együtt

camera

1

Kaliňák minél előbb el akarja fogadni a lex merényletet, Fico életjáradékával együtt

Robert Kaliňák (Fotó: TASR) 

Megosztás

Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszter továbbra is kitart amellett, hogy az ún. lex merényletet, tehát a Robert Fico elleni merénylet kapcsán meghozandó törvénymódosításokat tartalmazó csomagot rövidített eljárásban tárgyalja a parlament. Erről a TA3 V politike c. műsorában beszélt.

A miniszter kifejtette, hogy a törvénycsomag által tartalmazott biztonsági intézkedéseket minél előbb be akarják vezetni. Leszögezte, meghallgatja azokat az észrevételeket, melyek nem mennek szembe az egész törvénycsomag által képviselt eszmével.

Kaliňák nem lát problémát az életjáradékban, amit a három közjogi méltóságnak határoznának meg, noha a törvénycsomag javasolt formája alapján ez csupán egyetlen személyt illetne meg jelenleg, mégpedig Robert Ficót. A javaslat szerint ugyanis annak a miniszterelnöknek vagy parlamenti elnöknek járna, aki legalább két teljes választási cikluson keresztül töltötte be ezeket a posztokat. Kaliňák szerint ez egy biztonsági garancia a politikába mélyen beágyazódott személyek számára.

Korábban:

Michal Šimečka ellenzéki vezető, a PS elnöke szerint viszont a törvénymódosításokat úgy kell megfogalmazni, hogy azokkal ne lehessen visszaélni. Nem lát viszont összefüggést a miniszterelnöki életjáradék és a legfőbb közjogi méltóságok védelme között.

Kaliňák viszont a műsorban azzal kontrázott, hogy a legfőbb közjogi méltóságok, akik hosszú időn keresztül töltötték be a posztjukat és letettek valamit az asztalra, megérdemlik azt a biztonsági garanciát, hogy mandátumuk lejárta után ne kényszerüljenek olyasvalamire, ami esetleg kritikus helyzetet teremt. Magyarul, nem kell olyan munkát elvállalniuk, amely során esetleg volt politikusként veszélybe kerülnének.

A miniszter beszélt arról is, hogy Fico augusztusban térhet vissza a munkához. Jelenleg jó úton halad a gyógyulását illetően, intenzív rehabilitáción vesz részt.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program