Pellegrini egy konspirátort akar kulturális tanácsadójának, aki együttműködött az ŠtB-vel

camera

1

Pellegrini egy konspirátort akar kulturális tanácsadójának, aki együttműködött az ŠtB-vel

Forrás: Jozef Banáš Facebook-oldala 

Megosztás

Peter Pellegrini köztársasági elnök a Markízának beszélt róla, hogy Jozef Banáš egykori politikust, írót szeretné a csapatában látni kulturális és médiatanácsadóként.

Jozef Banáš 75 éves, a szocializmusban 15 éven keresztül dolgozott a prágai szövetségi külügyminisztériumban, közben volt a pozsonyi Sajtó- és Információs Központ vezetője, majd Csehszlovákia médiaattaséja az NDK-beli külképviseleten. A rendszerváltás után követként dolgozott az ausztriai csehszlovák nagykövetségen. Ezt követően a magánszektorban vállalt szerepet, majd belépett az ANO pártba, mellyel 2002-ben bejutott a parlamentbe képviselőként.

Banášt 1975-től Lotos néven tartották nyilván ŠtB-ügynökként, 1976-tól belépett a Kommunista Pártba. Megnyilvánulásai alapján az Aktuality.sk konspirátorként és dezinformátorként utal rá, annak idején például a Covid19 veszélyeiről is megvolt a saját véleménye.

Jozef Banáš egyébként az ismert műsorvezető, Adela Vinczeová (Banášová) édesapja, de sok mindenben eltér a véleményük.

Pellegrini egyébként azért választja tanácsadójának a kultúra és média területén, mert a legsikeresebb írónak tartja, akinek a műveit több nyelvre is lefordították. A Denník N szerint jelenleg kommunikálnak arról, hogy a tanácsadója lehetne, de még nem döntött.

A lap szintén megírta, hogy a köztársasági elnöki választást megelőzően, a kampánycsend előtti napon Banáš egy olyan beszélgetést moderált, melyben Pellegrini és a korábbi cseh miniszterelnök, a milliárdos Andrej Babiš beszélgetett egymással.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program