Sokan inkább Szlovákián belül nyaralnak, az idei nyári szezonban elérhető a járvány előtti szint

camera

1

Sokan inkább Szlovákián belül nyaralnak, az idei nyári szezonban elérhető a járvány előtti szint

Fotó: TASR 

Megosztás

Egyre többen nyaralnak belföldön, az idei nyári szezonban elérhető a járvány előtti szint – véli a szlovákiai idegenforgalom támogatásával foglalkozó Slovakia Travel – tájékoztatott Zuzana Eliášová, a szervezet PR-szakértője.

„Várakozásaink szerint tovább nő a belföldön nyaralók száma és meghaladja a járvány előtti szintet. A Statisztikai Hivatal adatai szerint már 2023 júniusa és szeptembere között 611 ezerrel volt magasabb a vendégéjszakák száma, mint az előző szezonban, ami közel 20%-os növekedés” – jelentette ki Ivana Vala Magátová, a Slovakia Travel igazgatója.

A legalább egy éjszakára megszálló nyári vendégek többsége Pozsonyt, a Magas-Tátrát, Kassát, Csorbatót, a Deménvölgyet (Demänovská dolina) és Liptószentmiklóst kereste fel.

Emellett a belföldi turisták körében kiemelten kedvelt Párkány, a külföldiek között pedig Bešeňová. „A fővároson kívül kedveltek a fürdővárosok, de a sportolás és a túrázás is. Egyesek állítják, hogy két hét a hegyekben további három hónapra feltölti az embert” – tette hozzá Vala Magátová.

A Slovakia Travel adatai szerint az országban 15 ezer kilométernyi turistaút van, és közel 2000 termál-, illetve ásványvízforrás, több mint 7000 barlang, 180 vár és várrom, kilenc nemzeti park. További különlegesség a 40 fatemplom, melyekben egyetlen szög sincs. A 40-ből nyolc templom az UNESCO világörökség része.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program