Lánya egészségügyi problémája miatt Čaputová annak idején habozott, hogy elfogadja-e az államfői posztot

camera

1

Lánya egészségügyi problémája miatt Čaputová annak idején habozott, hogy elfogadja-e az államfői posztot

TASR-felvétel 

Megosztás

Június 15-től új köztársasági elnöke van Szlovákiának, és noha az eddigi államfő, Zuzana Čaputová az ötéves hivatali ideje alatt szinte mindvégig a nyilvánosság szeme előtt volt, kevesen tudhatták róla, hogy eleinte nehéz pillanatokon ment át a magánéletében.

Zuzana Čaputová Erik Tabery Nestratiť sa sama sebe című könyvében mesélt a magánéletéről, illetve arról, hogy milyen nehéz pillanatokon ment keresztül politikai karrierjének egyik legfontosabb lépése előtt.

2019-ben, egy héttel a beiktatása előtt Čaputová orvoshoz vitte lányait, Leát és Emmát – Lea rosszul ért földet a testnevelés órán, míg Emmának gyakran volt migrénje. A fiatalabbik lány esetében megdöbbentő diagnózist közöltek az orvosok – agydaganatot állapítottak meg nála.

 „Azt kérdezte tőlem: anyu, mi történik? Én pedig próbáltam… Nem mondtam meg neki azonnal, hogy tumorról van szó, csupán optimistán azt mondtam neki, hogy még el kell végezni néhány kivizsgálást” – mondta Čaputová, aki bevallása szerint fontolgatta, hogy 15 éves lánya egészségi állapota miatt képes lesz-e betölteni az államfői tisztséget.

Másnap visszamentek a kórházba, ahol onkológusok és idegsebészek vártak rájuk.

„Összeomlottam, amikor reggel hívtak, hogy jelenjünk meg a kórházban, mert összeült a konzílium. Emmka akkor iskolában volt. Életemben nem sírtam még olyan kétségbeesetten” – emlékezik vissza Čaputová. Az első hírek viszont egész pozitívak voltak, úgy tűnt, hogy a tumort meg lehet műteni, de semmi sem volt biztos.

„Nem tudtam elképzelni, hogy 24 órán keresztül anyának kell lennem, akire szüksége van a lányának, egyúttal pedig 24 órán keresztül köztársasági elnöknek is. Egy héttel később lett volna a beiktatás” – mondta Čaputová, akinek munkatársai azt tanácsolták, hogy egyelőre semmit se mondjon le.

Emma akkoriban vizsgálatokon esett át, amelyeken azt figyelték az orvosok, hogy a tumor változik-e, növekszik-e vagy rosszindulatú-e. Čaputová közölte, hogy a lányára gondolt és ő adott neki erőt, amikor a beiktatáson elmondta beszédét, valamint letette az államfői esküt.

A könyvben elárulta, hogy az elkövetkező hónapokban bizonytalanságban éltek, de aztán két év és számos kivizsgálás után kiderült, hogy a tumor nem rosszindulatú, így Čaputová végül nem szembesült olyan kihívásokkal, amelyekkel az onkológiai betegek találkoznak.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program