Megszólalt Fico kezelőorvosa: egy fontos tényező nagyban befolyásolta a kormányfő állapotát

camera

1

Megszólalt Fico kezelőorvosa: egy fontos tényező nagyban befolyásolta a kormányfő állapotát

Fotó: TASR - Ján Krošlák 

Megosztás

Két hétig kezelte a merényletet követően Robert Fico miniszterelnököt – az aneszteziológus a kormányfő felépülésének menetéről nyilatkozott.

Robert Fico miniszterelnököt május 15-én lőtték meg a kihelyezett kormányülés után Handlován. Az elkövető egy 71 éves lévai nyugdíjas volt, akit azóta előzetes letartóztatása helyeztek.

A kormányfőt a történtek után a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították, ahol több mint két héten keresztül ápolták, majd hazaengedték.

A kórház aneszteziológusa, Jozef Valky a Postojnak adott interjúban arról beszélt, hogy nagyon nehéz időszakon vannak túl. „Pszichikailag nagyon nehéz volt. Két hétig az alvás is problémás volt, mindig jár valami az ember fejében” – mondta a kezelőorvos a rájuk nehezedő nyomás kapcsán, hozzátéve, ha másképp alakult volna a helyzet, elképzelni sem tudja, mi következett volna Szlovákiában.

Az orvos arról is beszélt, hogy Fico példás páciens volt. „Kevés ilyen beteggel találkozunk” – jegyezte meg, hozzátéve, a kormányfő minden bizonnyal az akaraterejének és kitartásának köszönhetően épült fel ilyen gyorsan.

„Nagyon súlyos volt a sérülés, nem tudtuk, melyik irányba fog fordulni. De az általunk választott és végrehajtott eljárások jó hatással voltak a felépülés szempontjából. A miniszterelnök urat többször meg kellett műteni, és ez már önmagában is azt mutatja, hogy nem volt könnyű” – folytatta Valky.

Az orvos arról is beszélt, hogy az ilyen helyzetekben nem elhanyagolható szempont a páciens fizikai állapota, Ficónak pedig ebből a szempontból is szerencséje volt, és gyors ütemben haladt a felépülése.

Emellett az akaraterő és a kitartás is rendkívül fontos. “Fontos tényező volt, hogy a beteg izomzata egészséges volt, és küzdött, meg akart gyógyulni. Ezek a páciens túlélése szempontjából kulcsfontosságúak.”

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program