Tízszer nagyobb pénzbírság jöhet a vulgáris megnyilvánulásokért, aki pedig nem fizeti be, menne a dutyiba

camera

1

Tízszer nagyobb pénzbírság jöhet a vulgáris megnyilvánulásokért, aki pedig nem fizeti be, menne a dutyiba

Fotó: TASR 

Megosztás

A kormány az eddiginél tízszer nagyobb büntetést szabna ki a durva és vulgáris viselkedésért, aki pedig nem fizetné be a bírságot, azt börtön fenyegetné.

Különösen az elmúlt időben szaporodtak meg a közösségi hálón a másokkal szembeni vulgáris megnyilvánulások, szidalmazások, valamint a veréssel való fenyegetőzések. Már most is kiszabhatnak büntetéseket az ilyen szóbeli támadásokért – akár az interneten, akár személyesen követték el –, a bírság összege viszont legfeljebb 99 euró lehet.

A Robert Fico miniszterelnök elleni támadást követően viszont bekeményítene a kormány, ugyanis a bírság maximális összegét 1000 euróra emelné.

A kormánykoalíció azokról sem feledkezne meg, akik nem fizetnék be ezeket a bírságokat. A kabinet már múlt héten elfogadta, hogy a rendőrség intézkedhet azokkal szemben, akik úgy döntenek, hogy ignorálják a bírság befizetését. Az ilyen személy ellen bírósági végrehajtás akadályozásának bűntettével indíthatnak eljárást. A Büntető Törvénykönyv szerint az ilyen bűncselekmény elkövetéséért kétéves szabadságvesztést is kiszabhatnak. Tehát, aki elmulasztaná a bírság törlesztését, az börtönbüntetést kockáztatna.

Az Aktuality szerint ugyanakkor a kormány kész tárgyalni a szakértőkkel a javasolt módosításokról, valamint hajlandó hatékonyabb megoldást keresni.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program