A kassai KGSzT Diákszínpad zsebelte be a fődíjat a Jókai Napokon (FOTÓK)

camera

15

A kassai KGSzT Diákszínpad zsebelte be a fődíjat a Jókai Napokon (FOTÓK)

Fotók: Cséfalvay Á. András (további képekért kattints a fotóra!) 

Megosztás

A kassai KGSzT Diákszínpad nyerte el a fődíjat az 59. Jókai Napok amatőr színházi fesztiválján. Megosztott nívódíjat kapott a komáromi MEG+s(z)avaztuk és a GIMISZ diákszínpadok.

Hizsnyan Géza, színházi szakember, a zsűri elnöke hangsúlyozta, az idei fesztivál kulcsszava a változatosság, kiemelve a diákelőadásokat, a kabarékat, az átdolgozásokat, a kollektív alkotási folyamat által született produkciókat.

“Nagyon jó volt látni, érezni, átélni azt, hogy ott van az alkotókban a szándék, a szándék a szórakoztatásra, ami a színháznak mindig az egyik alap feladata marad” – emelte ki, hozzátéve, azt kívánja, hogy jövőre legyen még nagyobb ez a változatosság, és kapcsolódjon be még több csoport a rendezvénybe.

Az idei fesztivál fődíját a kassai KGSzT Diákszínpad nyerte, amely Mrożek Rókavadászat című abszurd drámájával érkezett a fesztiválra Bodon Andrea rendezésében.

A nívódíjat megosztva a komáromi MEG+s(z)avaztuk Diákszínpadnak ítélték oda A Jószágország ́24 című előadásért, valamint az ugyancsak komáromi GIMISZ Diákszínpadnak A Majdnem című darabért.

A legjobb férfi alakítás díját Képes Lóránt (KGSzT Diákszínpad, Kassa) vehette át, a Ferenczy Anna-díjat (a legígéretesebb fiatal tehetség díja) pedig Poláčik Emma (KGSZT Diákszínpad, Kassa) kapta meg.

A Gergely József-díj (a legjobb jelmez díja) Nagy Viktóriát (MEG+s(z)avaztuk Diákszínpad, Komárom) illette meg, a legjobb férfi epizódalakítás díja Pikler Mátyásé (GIMISz Diákszínpad, Komárom), a legjobb női epizódalakítás díja pedig Sebestyén Sáráé (GIMISz Diákszínpad, Komárom) lett.

A zsűri továbbá különdíjban részesítette Miklós Lászlót és Tóth Gábort Orwell Állatfarm című regényének színpadi adaptációjáért, a Fókusz Diákszínpadot a közösség kreatív alkotómunkájáért, valamint a Nyitrai Egyetemisták Kínjátszó Körét a legjobb zenehasználatért és akusztikai kreativitásért.

Keszegh Béla polgármester a jövő évi, 60. Jókai Napokat bejelentve kiemelte, egy másik jubileumot is ünnepelnek jövőre, Jókai Mór születésének 200. évfordulóját.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program