Ficót és Pellegrinit kéri az SaS a tájvédelmi törvény visszavonására

camera

1

Ficót és Pellegrinit kéri az SaS a tájvédelmi törvény visszavonására

Fotó: TASR 

Megosztás

Az ellenzéki SaS felhívással fordult Robert Fico (Smer-SD) kormányfőhöz és Peter Pellegrini államfőhöz, hogy politikai döntéssel vonják vissza a parlamentből a természetvédelmi törvényt, amely új szabályokat vezet be a fakivágás terén. Erről hétfői sajtótájékoztatóján számolt be Alojz Hlina, a párt képviselője.

Hlina szerint Zuzana Čaputová volt államfő vétója után nem kellene újra szavaznia a parlamentnek a törvénytervezetről. „Ez egy rossz törvényjavaslat. Mivel Taraba miniszterrel már egyáltalán nem lehet beszélni, az államfőhöz és a kormányfőhöz fordulunk, nekik van esélyük leállítani ezt a dolgot és rendezni a helyzetet” – mondta.

Hlina szerint a visszavonást a koalíciós tanács ülésén is megvitathatnák a kormánypártok. Rámutatott, hogy a törvénnyel nem ért egyet a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása sem (ZMOS). „Ebben a törvényben annyi minden felhalmozódott, hogy hatalmas társadalmi-politikai károkat okozhat, beleértve a szociális párbeszéd mellőzését is, amit eddig mindig hangsúlyoztak a kormánypártok” – szögezte le Hlina.

Marián Viskupič, az SaS képviselője rámutatott, a koalíciónak ilyen törvényeknél hallgatnia kellene a ZMOS-ra és a Szlovákiai Városok Uniójára, mivel a kormány természetes partnerei. „Ha ők kérik a törvény elutasítását, akkor annak komoly jelzésnek kellene lennie a kormány számára” – jegyzete meg.

A tervezet szerint egyszerűsödik a fakivágási eljárás. Akkor kell hozzá engedélyt kérni, ha temetőkben, továbbá lakott területeken belül, önkormányzati közterületeken akarják végrehajtani. A környezetvédelmi tárca szerint az egyik ok a medvetámadások megelőzése, emellett a javaslat csökkenti a bürokráciát.

Zuzana Čaputová volt államfő újratárgyalásra visszaküldte a parlamentbe a törvényt, mivel szerinte súlyos környezeti beavatkozást eredményez, és ezzel az élhető környezethez fűződő alkotmányos jogot is sérti. A fakivágásoknak, a bozótos és cserjés részek kiirtásának súlyos természeti következményei lennének, ezért a törvény egészének elutasítását kérte a parlamenttől.

A ZMOS szintén a káros környezeti hatások és az életminőség romlásának veszélye miatt kérte a törvény elutasítását.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program