Taraba elutasítja a ZMOS tájvédelmi törvénnyel kapcsolatos fenntartásait

camera

1

Taraba elutasítja a ZMOS tájvédelmi törvénnyel kapcsolatos fenntartásait

Tomáš Taraba (TASR) 

Megosztás

Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter elutasítja a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) tájvédelmi törvénnyel és a fakivágások egyszerűsítésével kapcsolatos állásfoglalását.

Taraba szerint a ZMOS vezetése nem érti, hogy az önkormányzatnak nem az a feladata, hogy illetékeket szedjen be a lakosságtól és gondozza a szélhordta magvak megkapaszkodásával terjeszkedő növényzetet.

„A lakosság zsarolásával egyenlő ezer eurós illetékeket kérni azért, mert kitakarítják a kertjükből a bozótost” – mondta a miniszter, hozzátéve, inkább azokat kellene bírságolni, akik ezt rendre elmulasztják.
A ZMOS a várható káros környezeti hatások és az életminőség romlásának veszélye miatt kérte a törvény elutasítását, amelyet Zuzana Čaputová államfő is megvétózott.

A minisztérium szerint a törvény egyszerűsíti a fakivágási eljárás. Akkor kell hozzá engedélyt kérni, ha például temetőkben, továbbá lakott területen belül, önkormányzati közterületeken akarják végrehajtani. A környezetvédelmi tárca szerint az egyik ok a medvetámadások megelőzése, emellett a törvény csökkenti a bürokráciát.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program