Tényleg futballmeccsre vitte Dankóékat a kormánygép, a belügy szerint pedig ezzel nincs is semmi probléma

camera

1

Tényleg futballmeccsre vitte Dankóékat a kormánygép, a belügy szerint pedig ezzel nincs is semmi probléma

Fotó: TASR 

Megosztás

Amint arról beszámoltunk, hétfőn Frankfurtba repült a kormánygép, ahol a szlovák labdarúgó-válogatott Eb-mérkőzést játszott Belgiummal. A stadionban aztán Andrej Danko mellett több miniszter is felbukkant. A belügyminisztérium megerősítette, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.

A kormánygép hétfőn reggel 6 órakor szállt fel a pozsonyi repülőtérről, egy órával később pedig Frankfurtban landolt. Napközben Andrej Danko, az SNS elnöke posztolt szelfit, illetve videót a helyi futballstadionból, de rajta kívül Erik Tomáš munkaügyi miniszter, Peter Žiga megbízott házelnök, Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter és Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter is a helyszínről nézte meg a szlovák-belga mérkőzést (1:0). A SME szerint a kormány egyik tagja sem jelezte, hogy hétfőn munkakötelessége lenne Németországban. A kormánygép a reggeli landolást követően elrepült a kb. 120 kilométerre lévő Hahn repülőterére, az út mindössze 22 percig tartott. A futballmérkőzés után, este fél 11 után ismét felszállt a kormánygép a hahni repülőtérről, majd kb. hajnali fél 1 körül leszállt a pozsonyi reptéren. A gép mozgását a Flightradaron lehetett nyomon követni.

Kapcsolódó cikk:

Különféle repülőportálok szerint egy Airbus A319 egyórányi repülőútja kb. 7000 euróba kerül, így az említett út költségei 30 ezer euró körül mozoghattak – mutatott rá a SME.

Kedden a belügyminisztérium a Paraméternek küldött nyilatkozatában megerősítette, hogy a kormánygép valóban a futballmérkőzésre szállította a kormány képviselőit, akik a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) meghívásának eleget téve jelentek meg a találkozón. A tárca szerint a világon mindenhol megszokott, hogy a kormány tagjai egy ilyen fontos sporteseményen szurkoljanak a válogatottnak.

„Tehát semmi esetre nem az alkotmányos tisztviselők szabadidős tevékenységéről volt szó” – hangsúlyozza a belügyminisztérium,

amely szerint a kormánygéppel a rendőrség tagjai utaztak, akik a német biztonsági szolgálatokkal együttműködve intézkedéseket hajtanak végre a labdarúgó-Európa-bajnokság keretén belül. Rajtuk kívül a fedélzeten tartózkodott a parlament két alelnöke, három miniszter, két államtitkár, valamint a minisztériumok közel 20 képviselője.

A nyilatkozat szerint az utazás része volt a belga kormány tagjaival, valamint Frankfurt polgármesterével való találkozás is. Közölték továbbá, hogy alapos biztonsági és gazdasági mérlegelés után döntöttek arról, hogy közösen repülnek Frankfurtba a kormánygéppel, az utazással kapcsolatos költségeket pedig öt minisztérium között osztják el.

A belügyminisztérium hangsúlyozza, hogy a feltételeket nézve az utazásnak ez a formája teljesen megszokott, és a korábbi kormányok tagjai is rendszeresen igénybe vették a kormánygépet olyan reprezentációs célokra, mint az olimpiai játékok vagy a világbajnokság, és ezzel az állami költségvetés is számol.

A tárca nem mulasztotta el, hogy közleményében odaszúrjon Andrej Kiska korábbi köztársasági elnöknek.

„A tagnapi utazás célja tehát teljes mértékben összehasonlíthatatlan például Andrej Kiska korábbi államfő rendszeres előkelő útjaival, aki heti szinten arra használta a kormánygépet, hogy magáncélból hazarepüljön a családjához Poprádra, miközben több mint egymillió eurót utazott el így az adófizetők pénzéből” – zárta közlendőjét a belügyminisztérium.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program