Aggódnak az emberek, hogy miképp élnek majd meg a nyugdíjukból

camera

1

Aggódnak az emberek, hogy miképp élnek majd meg a nyugdíjukból

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

Egy felmérés szerint az emberek kétharmada tisztában van vele, hogy az első nyugdíjpillérben spórol, egyharmaduk viszont úgy gondolja, hogy nem részese az első pillérnek.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Magánnyugdíjpénztárak Szövetségének (ADSS) megrendelésére készítette a nyugdíjakra vonatkozó felmérést a napokban.

Mint ismert, az első nyugdíjpillér egy törvényileg meghatározott pillér, amelynek minden munkát vállaló állampolgár automatikusan a részese. A második pillér a kétpilléres nyugdíjrendszerünk része, több mint 1,9 millió állampolgárnak van itt megtakarítása.

A megkérdezettek közel fele nyilatkozott úgy, hogy más módon is spórol a nyugdíjas évekre, például bankszámlán, befektetések formájában, több mint harmaduk pedig a harmadik pillérben spórol – írja a DenníkE.

Körülbelül tíz válaszadóból négy fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy a jövőben miképp él majd meg a nyugdíjából. A felmérésből az is kiderült, hogy a férfiak a kor előrehaladtával jobban várják a nyugdíjat, mint a nők.

A válaszadók hat százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem készülnek nyugdíjba, illetve nyugdíjas korukban is dolgozni fognak.

A felmérésben részt vevők több mint fele úgy gondolja, hogy Szlovákiában a jövőbeli nyugdíjak összegét mindenekelőtt a nyugdíjtörvények gyakori változásai és ezzel együtt a demográfiai helyzet alakulása veszélyezteti.

Kapcsolódó cikk:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program