Ájulásig imádják Putyint az Oroszországgal szomszédos diktatúra alattvalói (VIDEÓK)

camera

1

Ájulásig imádják Putyint az Oroszországgal szomszédos diktatúra alattvalói (VIDEÓK)

AP/TASR 

Megosztás

Helyi idő szerint szerdán megérkezett Észak-Koreába Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki 24 év után először látogatott a szomszédos országba. Az észak-koreai diktátor meg kívánja erősíteni stratégiai együttműködését az Ukrajnával háborúzó Oroszországgal.

Mint a BBC írja, Kim Dzsongun szerint Észak-Korea „teljes mértékben támogatja Oroszország ukrajnai hadműveletét”.  Vlagyimir Putyin – aki négyszemközt is egyeztetett az észak-koreai vezetővel – köszönetet mondott a támogatásért, és bejelentette: a felek új, a kapcsolatok további mélyítését célzó egyezményt fognak aláírni. Leszögezte: mind Moszkva, mind Phenjan küzd „az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek imperialista, hegemóniára törekvő politikája ellen”.  

Putyin és az észak-koreai vezető szerdán stratégiai partnerségi egyezmény írt alá, amely kölcsönös védelmi záradékot tartalmaz, ennek értelmében mindkét ország vállalja, hogy segít a másiknak a külső agresszió visszaszorításában – közölte az orosz elnök.

Mindeközben Dél-Korea külügyminisztériuma közleményében súlyos aggodalmának adott hangot a mostani látogatás miatt, és aláhúzta: a térség feszültségét tovább mélyíti a Moszkva és Phenjan közötti katonai együttműködés.  A szöuli kormány többször Phenjan szemére vetette azt is, hogy fegyverekkel látja el Oroszországot: Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter a múlt héten azt mondta, Észak-Korea csaknem ötmillió tüzérségi lövedéket szállíthatott már Oroszországnak, és Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan még további szállítmányokat fog kérni közelgő phenjani látogatásán. Moszkva és Phenjan tagadja a fegyverszállításokkal kapcsolatos állításokat.

Ahogy azt a Telex írja, Putyin ajándékot is vitt Kim Dzsongunnak: az észak-koreai diktátor teakészletet és egy luxusautót kapott az orosz Aurus-gyártól – egyébként már a másodikat. Az autógyár 2018 óta adja az elnöki járműveket is, szakítva a korábban bevett nyugati autókkal.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program