Szlovákia történetének második legnagyobb beruházását jelentették be, 1300 munkalehetőséget ígérnek délen

camera

6

Szlovákia történetének második legnagyobb beruházását jelentették be, 1300 munkalehetőséget ígérnek délen

Fotók: TASR - Pavel Neubauer (további képekért kattints a fotóra!) 

Megosztás

A kormány aláírta a befektetési szerződést a Gotion és InoBat cégekkel, amelyek akkumulátorgyárat építenek az Érsekújvári járásban, Nagysurányban.

A tervek szerint ez lesz Szlovákia történetének második legnagyobb beruházása, a kínai konzorcium 1,2 milliárd eurót fektet be, a kormány pedig 214 millió eurót biztosít nekik – jelentette be csütörtökön Denisa Saková gazdaságügyi miniszter.

A GIB vállalatban a kínai Gotion 80 százalékos részesedéssel rendelkezik, a fennmaradó részt Marián Boček vállalkozó InoBat Auto nevű cége birtokolja.

Az állam közvetlen támogatásként biztosítja a cégnek nyújtott dotáció nagy részét, 150 millió eurót, a fennmaradó 64 milliót pedig adókedvezmény formájában folyósítja.

A tervek szerint a korszerű akkumulátorgyártó üzemben akár 1300 munkahelyet is biztosíthatnak 2027-ig, elektromos járművek számára gyártanak majd akkumulátorokat.

„A kedvezményezett beruházási tervének célja egy új ipari gyártóüzem létrehozása, amely autókban használatos lítium-vas-foszfát akkumulátorok gyártására összpontosít" - áll a gazdasági minisztérium által jóváhagyott javaslatban.

„A projekt sikeres megvalósítása Szlovákiában nem lenne lehetséges a szlovák kormány intenzív támogatása és a partnereinkkel való szoros együttműködés nélkül” – mondta Li Zhen, a Gotion High-tech igazgatótanácsának elnöke a beruházási megállapodás aláírásakor tartott sajtótájékoztatón.

A gyár építése várhatóan még idén megkezdődik, 2027-ben pedig elindulhat a teljes kapacitású termelés. Az itt legyártott akkumulátorok az Európai Unió piacára kerülnek.

A projekt tartalmazza egy kutató-fejlesztő központ létrehozását is, amelynek ugyancsak Nagysurány lehet a helyszíne. Azt ígérik, legalább 50 szlovákiai kutatónak biztosítanának itt munkát, és egyetemekkel is együttműködnének.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program