Orbán azt terjeszti, hogy a NATO bázist akar létrehozni Szlovákiában, és ezt sokan készpénznek veszik

camera

1

Orbán azt terjeszti, hogy a NATO bázist akar létrehozni Szlovákiában, és ezt sokan készpénznek veszik

Archív felvétel 

Megosztás

Oroszpárti weboldalak idézik Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki azt állítja, a NATO három nagy bázist készül kialakítani a szövetségesek területén, melyen keresztül szállítanák az Ukrajnának szánt fegyvereket. A három tagország szerinte egyike Szlovákia.

Az Aktuality.sk írta meg, hogy Orbán Viktor Kossuth rádióban elhangzott szavait orosz portálok, többek között a Kreml-propaganda terjesztése miatt az EU-ban betiltott RIA Novosztyi, vagy a svpressa.ru. portál kezdte idézni, mostanra pedig már a legismertebb szlovákiai dezinformációs weboldalak is terjesztik. Utóbbi portálra például a szlovák Hlavný denník hivatkozott, sokkoló hírként idézve.

A Hlavný denník azt írta, hogy Orbán szerint egy NATO-misszió jön létre, mely alapján a NATO koordinálja majd az Ukrajnába irányuló nyugati fegyvereket, ehhez pedig bázisokat alakítanak ki Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. Orbán szavai szerint Magyarország elutasítja, hogy ehhez csatlakozzon, mivel ezek a támaszpontok legitim célponttá válnak Oroszország számára. Ugyancsak támaszpontról ír a Hlavné správy, amely ráadásul atomfegyvereket emleget és utasítja a kormányt, hogy álljon ellen.

Az Ereport nevű szlovák dezinformációs portál egyenesen arról konspirál, hogy a NATO akkor kezdte szervezni ezt a támaszpontosdit, amikor Robert Fico miniszterelnök éppen az ellene irányuló merénylet után lábadozik.

Az egyik portál sem szegezte azonban ezeket a kérdéseket a szlovák kormánynak.

A kormány ugyanakkor hallgat az Aktuality megkeresése után is. A portál közölte, érdeklődtek a külügyminisztériumnál, a védelmi minisztériumnál és utóbbi vezetőjénél, Roberta Kaliňáknál közvetlenül is, de egyik sem reagált.

Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter leszögezte, hogy az ő idejében semmi ilyesmit nem terveztek, ha pedig most igen, akkor az nyilván Kaliňák hatáskörébe tartozik.

Az Aktuality idézett egy neve elhallgatását kérő személyt is a NATO környezetéből, aki szerint azért érdemes fenntartásokkal kezelni Orbán szavait. Az nem titok, hogy ma is szállítanak fegyvereket Szlovákián keresztül, Lengyelországból és Romániából is Ukrajnába, az viszont szerinte nem igaz, hogy támaszpontot készülne létesíteni a NATO Szlovákiában.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program