Gašpar szerint a Fico elleni merényletet terrorcselekménnyé minősítik át

camera

1

Gašpar szerint a Fico elleni merényletet terrorcselekménnyé minősítik át

Tibor Gašpar (Fotó: TASR) 

Megosztás

A Smer-SD sajtótájékoztatót tartott pénteken délelőtt a lex merénylet törvénycsomagról, ennek kapcsán pedig Tibor Gašpar, a parlament belbiztonsági bizottságának elnöke elmondta, hogy személyes véleménye szerint a miniszterelnök elleni merényletet terrorcselekménnyé minősítik át.

“Mivelhogy az elkövető világosan kinyilvánította, hogy a miniszterelnöki funkció ellen intézett támadást, ami az alkotmányossággal és demokratikus alapelvekkel szembeni támadást jelent” – fogalmazott a sajtótájékoztatón.

Ján Richter, a Smer-SD parlamenti frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy a lex merénylet csupán az első része azon biztonsági intézkedéseknek, amelyeket a kormány tervez. Hozzátette, az ősszel ebből kifolyólag számíthatunk egyfajta lex merénylet 2-re, illetve 3-ra, amennyinek szükségét látják.

A lex merénylet Tibor Gašpar módosító indítványa szerint annyiban változhat, hogy az önkormányzatoknak nem kell büntetésre számítaniuk, ha esetleg ignorálják a biztonsági fenyegetést és egy tüntetésen esetleg valamilyen incidens alakul ki.

Ugyancsak kikerül a törvényből, hogy hivatalos döntés végrehajtásának akadályozása bűntényeként kezelnék, ha egy szabálysértési eljárás keretén belül kiszabott büntetést nem fizetnek be.

Szintén kiemelik a jogszabályból az internetes szolgáltatókra kirótt ama kötelezettséget, hogy adják át a rendőrségnek azon felhasználók metaadatait, akik az interneten vulgárisan nyilvánulnak meg. Ez a kötelezettség viszont megmarad azok esetében, akik bűncselekményeket támogatnak.

A lex merénylet egyik legvitatottabb pontja, hogy politikusok, köztisztviselők lakhelye közelében nem lehetne tüntetést tartani. Ennek kapcsán viszont felmerült már, mi van, ha a politikus lakást vásárol azoknál a tereknél, ahol általában tüntetést tartanak. Gašpar módosító indítványa most ezt pontosítja, eszerint a törvény nem lesz érvényes a terek esetében.

Ezt is olvasd el:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program