Bagdy Emőke: Szellőztetni kell a lelket

camera

4

Bagdy Emőke: Szellőztetni kell a lelket

Fotó: Paraméter 

Megosztás

Bagdy Emőke hatalmas energiával berobbant Dunaszerdahelyre, ahol fiatalokat megszégyenítő lendülettel tartott előadást, melynek témája a stresszhelyzetek hasznosítása volt. A teltházas előadás végén hatalmas vastaps fogadta Magyarország egyik legismertebb klinikai szakpszichológusát, aki nyilatkozott a Paraméternek.

Nagyon sok értékes gondolat hangzott el Bagdy Emőkétől, amelyek közül néhányat kiemeltünk:

Szellőztetni kell a lelket. Nem szabad semmit bent hagyni, hiszen minden érzés az egész lényünkre hatással van.

Nincs olyan ember, aki egy stresszelt állapot csúcsán nem mond ki olyat, ami nem az ő színvonalához illeszkedő. Ne is állítsuk magunkról, hogy annyira magas szinten vagyunk szabályozottak. A rossz stressz állapotában előfordulhat, hogy nem a saját színvonalunkon viselkedünk, amit tisztelettel el is kell fogadni, csak ne a másik ember kárára történjen.

Már többször megfordult Felvidéken, de ezúttal egy sokkal intimebb előadás valósult meg, hogy érezte magát Dunaszerdahelyen?

Nagyon jól éreztem magam, olyan örömmel jöttem. Igazán úgy találtam, hogy a közönséggel végig nagyon együtt voltunk. Egy olyan atmoszférát lehetett érzékelni, amiben láthatatlan szálakon mi egymáshoz voltunk kapcsolva.

Hogyan is hasznosítsuk a stresszhelyzeteket?

Eddig féltünk a stresszektől, mert úgy gondoltuk, hogy csak rossz lehet a stressz. A stressz hatalmas erő az életünkben. A rossz stressznek meg kell ismernünk a biológiai természetét, mit művel a szervezetünkkel, hogyan károsítja az egészségünket. Fontos, hogy ne hagyjuk magunkat egy nagyon izgatott és nyugtalan, stresszelt állapotban, meg kell tanulnunk a legegyszerűbb fogásokat, hogyan is lehet levezetni azokat az ártalmas többletfeszültségeket, amik megbetegítenének, mert van egy szint, ami hozzátartozik az emberi élethez.

Stressz nélkül nem élhetünk, de még problémák nélkül sem.


Barbara Frederickson világhírű kutató, a pozitív pszichológia érzelemkutató jelese azt mondta, ha azt akarod, hogy stresszmentesen élj, akkor ne járj munkába és kerüld a szeretteiddel való kapcsolatot. Ez nagyon mélyen igaz, hát ki izgat, mi izgat, az, aki fontos, ami fontos, a többi meg abszolút nem számít. Ne hagyd, hogy a rossz stressz elbutítson, megakadályozzon, tönkretegyen. A menekülésnek azokat az útjait kell leválasztani, mint az alkoholizmus, magad ellen fordulás, önsebzés, önkárosítás. Az életet állítsd be a középpontba.

Az eustressz, eu a görögök szóösszetételben, helyes, jót jelent, tehát a jó stressznek vitalitás generátor funkciója van, az azt jelenti, hogy olyan élmények, amelyek a testben biológiailag érthető, erősítő, egészségvédő folyamatokat indítanak. Mit ad Isten, ha listázzuk ezeket az eustresszeket, kiderül, hogy minden olyan, ami egyébként szubjektíve rendkívül jó.

Örülök az életnek, hálát adok azért, hogy élek, akármilyen nehézség is van, bármi lesz, azt át tudom keretezni, azaz tudok neki olyan magyarázatot is adni, hogy a legfontosabb az, hogy még élünk és vigyázhatunk magunkra és egymásra.


Minden olyan, ami az érintés, a simogatás, a puszi, minden olyan haptonómia, az érintéstudomány foglalkozik ezzel. A neurohormonok stimulálják az immunrendszerünket, erősítik a szervezetünket, amik olyan fajta belső hatásokat generálnak, hogy kedélyjavítók, fájdalomcsillapítók, örömfokozók, kapcsolaterősítő hatással bírnak. Persze érnek nagy nehézségek, igenis érnek problémák, de valójában a küzdés maga egy edzési folyamatnak fogható föl. Amivel egyszer megküzdöttem, már biztos lehetek benne, hogy még egy hasonlóval már biztosan megbirkózom.  a legértékesebb gyémántot rettentő sok oldalról csodálhatjuk meg. Olyan sok nehézségen tudunk túljutni, de a végén olyanok leszünk, mint a kristály, ragyogóak és képesek arra, hogy minden nehézséggel megküzdjünk.

A csoda abban van, hogy ezt önmagamért nem teszem meg, csak akkor, hogyha tudom, hogy valakiért teszem, valamiért teszem. Tulajdonképpen a boldogságpszichológia nagyon reálisan szembeállít a kérdéssel, hogy mitől vagyunk boldogok. Meg kell keresni, hogy mikor voltunk igazán boldogok, és rádöbbenünk arra, hogy akkor, amikor én szerettem, és valaki engem szeretett, amikor összetartoztunk, amikor átéltük a közös öröm pillanatait.

Vagyis mi az, ami boldogít? Az emberi kapcsolatok és a szeretet.


Mi volt az előadás legfontosabb üzenete?

Számíthatunk egymásra! Az a dolgunk, hogy nagyon törődjünk magunkkal és egymással. Az elkövetkezőkben ez lesz a közös feladatunk, mert nagyon kell vigyázniuk egymásra és az élő emberi kapcsolatokra.

Milyen stresszoldó technikákat tudunk alkalmazni a hétköznapokban?

Ilyen például a légzéskontroll. Ez egy olyan gyakorlat, ami öt egymást követő olyan légzésből áll, ahol nem a belégzésen van a hangsúly, hanem a nyújtott kilégzésen, addig amíg a szufla tart, van egy ősi reflex, amit ajándékba kaptunk, a Teremtő gondoskodott róla, hogy tudjunk ventillálni, tudjunk a feszültségtől megszabadulni. Amíg a kifújás fázisa tart a kilégzésnél a szívhez megy egy program, hogy csitulj, onnan megy az agyhoz egy program, hogy nyugi, és onnan jön vissza egy megerősítés. Én már megtettem, te is tedd meg, és ez a terv megerősödik minden kilégzésben, és öt alatt elérjük azt, hogy annyit tudunk már ventilálni, hogy a többivel a szervezet saját erőnkből megküzd, nem betegszünk bele abba, hogy élünk, és elkerülhetetlen, hogy néha haragszunk, dühbegurulunk.

József Attilával köszönnék el: S még jó, ha az ember haragja, nem az embert magát harapja, hanem valaki mást.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program