Rekordszámú lovassal rajtol el idén a Felvidéki Vágta Dunaszerdahelyen

camera

8

Rekordszámú lovassal rajtol el idén a Felvidéki Vágta Dunaszerdahelyen

Archív felvétel - Fotó: a szerző 

Megosztás

A települések lovasversenyén Dunaszerdahelyt idén a Felvidéki Vágta tavalyi harmadik helyezettje, Pőthe Zoltán képviseli. Összesen eddig 22 település jelentkezett az egyes kategóriákban, de hétvégéig ez a szám még gyarapodhat, mindenesetre már most is abszolút rekordnak számít.

„Egy családi napot szeretnénk a Felvidéki Vágtával, ezért a rendezvény ingyenes” – árulta el Hájos Zoltán polgármester a július 6-án a sikabonyi reptéren megrendezendő vágtáról.

A Felvidéki Vágtát idén nyolcadik alkalommal rendezik meg, és hagyományosan a Nemzeti Vágta előfutamának számít. Bóna Erzsébet főszervező elmondta, hogy a felnőtt lovasok között az első három jut tovább a nemzeti vágtára, míg a gyerekek és fiatalok kategóriájában 2-2. A házigazda Dunaszerdahely színeiben ezúttal Pőthe Zoltán versenyez, aki tavaly a harmadik helyet szerezte meg, de még Somorját képviselve.

Idén Bóna Erzsébet szerint már legalább 22 település képviselteti magát a Felvidéki Vágtán, és ugyan a hétvégéig még ez a szám bővülhet, ez már most abszolút rekordnak számít. „Amiért elkezdtük, azt gondolom, hogy most kezd beérni, hogy a gyerekeket, fiatalokat arra próbáljuk ösztönözni, hogy kezdjenek el ezzel a sporttal foglalkozni” – húzta alá.

Idén először két csoportra osztották a vágtán a fiatalok mezőnyét. Már eddig is létezett a Kishuszár Vágta, de csak 15 év alattiak számára, és így nekik tulajdonképpen két évet ki kellett hagyniuk, ha a felnőttek mezőnyében is indulni szerettek volna, miután kinőtték kategóriájukat. Idén ez megváltozott, a Kishuszár Vágtán a 14-17 évesek mérik össze erejüket, míg a Huszárgyerek vágtán a 10-13 évesek. Mindkettőn két-két előfutam várható, az idősebbek között 4-en, a fiatalabbak között pedig 5-en mérettetnek meg a döntőbe jutásért, majd két-két lovas juthat ki a Nemzeti Vágtára. Dunaszerdahelyt Pőthe Laura képviseli a Kishuszár Vágtán, míg Kohút Linda a Huszárgyerek vágtán. Pőthe Laura egyébként Pőthe Zoltán lánya, így Dunaszerdahelyt egyazon család két tagja is képviseli.

Pőthe Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy Csehországban vásárolt szlovák félvér lóval indul, amelyet már mintegy 5-6 hónapja készítenek fel erre a megmérettetésre. A polgármesterrel együtt megjegyezték, hogy egy lóverseny nagyon sok körülménytől függ, ugyanis a lovak nagyon érzékenyek és különbözőképp reagálhatnak apróságokra is. Dunaszerdahely egyébként házigazdagként mindenképpen képviselteti magát a Nemzeti Vágtán, az előző három alkalommal azonban ezt a zöld kártyát más településnek ajánlhatta fel, mivel az éppen aktuális lovasuk benne volt az első háromban (Osztényi Zoltán győzött 2019-ben, Egri Árpád második lett 2022-ben és 2023-ban is).

A Felvidéki Vágtán idén 12 lovas áll majd a rajthoz, közülük Szelle Tibor, Bogár Miklós, Szilvási László és Mucska Viktor számára ez lesz az első alkalom, nyeregbe ül ugyanakkor három hölgy is, Baranyovics Blanka, Karika Vivien és Sebestyén Beatrix.

Az előző hét Felvidéki Vágtát rendre más-más település lovasa nyerte, a korábbi győztes visszatérők között Dunaszerdahely mellett ott lesz Somorja, Nyékvárkony, Nyárasd, Tallós és Feketenyék is, továbbá Sókszelőce és Királyrév, amelyek eddig nem tudtak győztes lovast indítani. Az újoncok Patonyrét és Nagyabony.

Íme az eddigi évek Felvidéki Vágtáinak dobogósai:

2015 – I. Felvidéki Vágta:

1. Somorja – Egri Árpád, 2. Naszvad – Gerhardt Miroslav, 3. Hodos – Schavel Péter

2016 – II. Felvidéki Vágta:

1. Érsekújvár – Tóth René, 2. Naszvad – Gerhardt Miroslav, 3. Felsőszeli – Ledneczky Norbert

2017 – III . Felvidéki Vágta:

1. Naszvad – Bobek László, 2. Érsekújvár – Tóth René, 3. Tallós – Múcska Gergely

2018 – IV. Felvidéki Vágta:

1. Nyékvárkony – Schavel Péter, 2. Somorja – Egri Árpád, 3. Negyed – Fördős Denisa

2019 – V. Felvidéki Vágta:

1. Dunaszerdahely – Osztényi Zoltán, 2. Nyárasd – Tóth René, 3. Tallós – Múcska Gergely

2022 – VI. Felvidéki Vágta:

1. Tallós – Múcska Gergely, 2. Dunaszerdahely – Egri Árpád, 3. Pozsonyeperjes – Alföldi Lilla

2023 – VII. Felvidéki Vágta:

1. Feketenyék – Apponyi Ádám, 2. Dunaszerdahely – Egri Árpád, 3. Somorja – Pőthe Zoltán

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program