EURO-2024: A magyarok továbbjutása a szlovákoknak is besegítene – így kapnák a legkedvezőbb ellenfelet a nyolcaddöntőben

camera

1

EURO-2024: A magyarok továbbjutása a szlovákoknak is besegítene – így kapnák a legkedvezőbb ellenfelet a nyolcaddöntőben

Fotó: TASR 

Megosztás

A szlovák labdarúgó-válogatott szerdán utolsó csoportmérkőzésén lép pályára a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. Francesco Calzona védencei a közvetlen továbbjutásért küzdenek meg a románokkal.

Először is lássuk a matematikát, hogy milyen eredmények esetén juthatnak tovább a szlovákok. Ha legyőzik a románokat, biztos a továbbjutás, az pedig az ukrán-belga mérkőzés eredményétől függ, hogy az első vagy a második helyen végeznek. Ha ebben az esetben az ukránok legfeljebb döntetlent játszanak, akkor a szlovák válogatott az első helyen végez (pontegyenlőség esetén keleti szomszédaink kerülnek előnybe), de akkor is, ha a belgák megnyerik utolsó csoportmeccsüket – velük szemben ugyanis pozitív az egymás elleni mérleg.

Ha a szlovák-román mérkőzés döntetlennel ér véget, az ukrán-belga mérkőzés eredményétől függetlenül a szlovákok a harmadik helyen végeznek, négy ponttal pedig továbbjutnak a nyolcaddöntőbe. Vereség esetén sincs minden veszve, itt viszont már szükségük lenne az ukránok segítségére, hogy legyőzzék a belgákat. Az eredmények ilyen alakulása esetén szintén harmadikként végezne a szlovák nemzeti csapat.

Abban az esetben, ha Szlovákia megnyeri csoportját, tehát legyőzi Romániát, a nyolcaddöntőben a C és D csoport harmadik helyezettjével, Szlovéniával vagy Hollandiával találkozhat. Nem kérdés, hogy a szlovákok inkább az előbbi együttest kívánnák ellenfélül, és két feltétel teljesülése esetén össze is jöhet a párharc. Mindehhez az kell, hogy a csehek kikapjanak a törököktől, a grúzok pedig a portugáloktól, tehát egyik vesztes csapat se lépjen tovább (ez egyébként a magyarok továbbjutását is jelentené). A másik eset, hogy a csehek és a grúzok közül valamelyik csapat győz, de egyúttal a belgák is két vállra fektetik az ukránokat.

A hollandokkal akkor találkozhatnának a szlovákok, ha vagy a csehek, vagy a grúzok megnyerik utolsó csoportmérkőzésüket, közben pedig az ukránok döntetleneznek a belgákkal.

A szlovákokra nem várna sétagalopp, ha a második vagy a harmadik helyen végeznének – előbbi esetén a D csoport második helyezettjével, Franciaországgal néznének farkasszemet. A harmadik helyen befutva Spanyolország vagy Anglia vár a szlovákokra – előbbit akkor kaphatják, ha a csehek és a grúzok is kikapnak, utóbbit pedig akkor, ha az említett páros közül az egyik begyűjtené a három pontot.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program