A kormány szerint a cseh miniszterelnök kijelentései nem segítik a jószomszédi viszonyokat

camera

1

A kormány szerint a cseh miniszterelnök kijelentései nem segítik a jószomszédi viszonyokat

Petr Fiala cseh kormányfő (Fotó: TASR/AP) 

Megosztás

A kormányhivatal nem tartja tisztelettudónak Petr Fiala cseh kormányfő kijelentéseit, amelyeket kedden, egy nappal Peter Pellegrini köztársasági elnök hivatalos látogatása előtt tett azt követően, hogy találkozott Petr Pavel cseh államfővel. A kormányhivatal szerint a cseh miniszterelnök kijelentései nem segítik a jószomszédi kapcsolatokat.

A kormányhivatal közölte, hogy a cseh kormányt mindig szívesen látják Szlovákiában, tiszteletben tartva a szemléletbeli különbségeket, amelyeknek nem szabadna terhelniük a szlovák-cseh együttélést.

„A Szlovák Köztársaság békepárti álláspontja az ukrán háborúval kapcsolatban a szuverén álláspontja, aminek nem szabadna akadályoznia a cseh-szlovák kölcsönösség kialakulását. Hasonló nyugtalansággal fogadtuk az információt, miszerint a cseh rendőrség a szólásszabadság formájának tartja a Robert Fico miniszterelnök elleni támadás durva és tiszteletlen pártolását, miközben nem volt ekkora megértéssel a saját állampolgáraival szemben, amikor az ukránokat bírálták” – áll a kormányhivatal közleményében.

Fiala kedden azt mondta, hogy korainak tartja a cseh és a szlovák kormány közti nemzetközi tárgyalások visszaállítását. Csehország március elején, a szlovák kormány ukrán háborút érintő álláspontjára reagálva lemondta a cseh-szlovák kormánykonzultációt, ami a két ország közti átlagon felüli kapcsolatot jelképezi. A cseh kabinet ezt azzal indokolta, hogy nem ért egyet a szlovák kormány külpolitikai lépéseivel.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program