Orbánnal és Ficóval senki sem akar "játszani" az EP-ben, Babišsal karöltve új frakciót hozhatnak létre

camera

1

Orbánnal és Ficóval senki sem akar "játszani" az EP-ben, Babišsal karöltve új frakciót hozhatnak létre

Fotó: TASR/AP 

Megosztás

Orbán Viktor, Andrej Babiš és Robert Fico pártja tárgyalásokba kezdett egy európai parlamenti frakció létrehozásáról.

Az információt több, egymástól független EU-s forrás is megerősítette a Népszavának, amely információi szerint a frakció ötlete Orbán Viktortól származik.

A Fidesz nem tartozik egyetlen politikai csoporthoz sem, a cseh ANO elhagyta a liberálisokat, míg a Smert kitessékelték a szocialistáktól, így a három párt most új frakció létrehozásáról kezdett tárgyalni. A tömörülésbe állítólag tárt karokkal várják a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősíti. A tervek szerint a Fidesz is ide lépett volna be, ám a pártcsoport gerincét alkotó olasz kormánypárt, az Olasz Testvérek és az ECR pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni nem akarja ott látni Orbánékat. Emellett Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is a tervezett frakcióban invitálják.

A Népszava szerint az Orbán, Babiš, Fico hármas elég tartalékot találhat az Európai Parlament függetlenjei között, akik csatlakozhatnak hozzájuk. A frakció megalakulásához hét tagállamból 23 képviselőre van szükség.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program