Fico azzal bízta meg a brüsszeli emberét, hogy lavírozza a Smert vissza a szocialisták közé

camera

1

Fico azzal bízta meg a brüsszeli emberét, hogy lavírozza a Smert vissza a szocialisták közé

Beňová és Fico (Facebook - monikabenovaep) 

Megosztás

A Smer európai parlamenti delegációjának vezetője cáfolta, hogy az EP-n belül tárgyalást folytatnának a cseh exkormányfő pártjával egy olyan frakció megalapításáról, amelyik a Fidesz csatlakozásával is számolna.

A DenníkN beszámolója szerint Monika Beňová úgy nyilatkozott, hogy jelenleg ilyen megbeszélések nem zajlanak Andrej Babiš ANO mozgalmával, aki a hírek szerint új képviselői csoportot hozna létre az Európai Parlamentben. A Smer jelenleg csak az európai szocialisták (SD) frakción belül tárgyal a nemzeti delegációkkal – reagált a júniusi EP-választásokon 5 mandátumot szerzett párt euroképviselője.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor, Andrej Babiš és Robert Fico pártja tárgyalásokba kezdett egy vadonatúj európai parlamenti frakció létrehozásáról, amit a Népszavának több egymástól független forrás erősített meg. Eszerint a Néppártnak évekkel ezelőtt hátat fordító, így jelenleg egyetlen politikai csoporthoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól a tavalyi parlamenti választásokat követően kitessékelt Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló blokkot kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán. A magyarországi lap úgy tudja, az új frakció ötlete Orbán Viktortól származik.

Ebbe a tömörülésbe állítólag tárt karokkal várják a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősíti. Az eredeti tervek szerint a Fidesz is ide csatlakozott volna, ám a pártcsoport gerincét alkotó olasz kormánypárt, az Olasz Testvérek és az ECR pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni jelezte Orbánnak, nem számolnak a magyar párt tagságával.

Beňová azt mondja, hogy pártbeli főnökétől – azaz Robert Ficótól –  most azt a feladatot kapta, hogy a Smer alapvető irányvonalait figyelembe véve kizárólag a szocialista frakció irányába folytasson tárgyalásokat. “Semmilyen más tárgyalás nincs terítéken. Nem akarok, és nem is fogok vitázni a következő napokról” – tette hozzá az EP-képviselő.

A liberális Renew Europe csoporttól leváló Babiš, a szlovák származású volt cseh kormányfő csütörtökön jelentette be, hogy egy migráció ellenes frakciót hoz létre az Európai Parlamentben, amelyik ellenzi az úgynevezett zöld megállapodást (Green Deal) is. 

Az Európai Parlamenten belül egy új képviselői csoport megalakulásához hét tagállamból összesen 23 képviselőre van szükség.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program