Hétre nőtt az érsekújvári busztragédia halálos áldozatainak száma, szemtanúk szerint nem működött megfelelően a vasúti jelzőberendezés (FOTÓK, VIDEÓ)

camera

14

Hétre nőtt az érsekújvári busztragédia halálos áldozatainak száma, szemtanúk szerint nem működött megfelelően a vasúti jelzőberendezés (FOTÓK, VIDEÓ)

Fotók: Rendőrség, tűzoltóság, TASR (további képekért kattints a fotóra!) 

Megosztás

Csütörtökön délután autóbusszal ütközött a Prágából Budapestre tartó EC 279 gyorsvonat az Érsekújvár és Udvard közötti szakaszon. Először öt, majd hat halálos áldozatról tájékoztattak, akik mindannyian az autóbusz utasai voltak, a késő esti órákban azonban hétre nőtt az elhunytak száma. A helyszínre több mentőautó és három mentőhelikopter érkezett. A mentősök azt közölték, hogy további öt személy sérült meg.

A baleset helyszínén továbbra is vizsgálatok zajlanak. Közlekedési szakértő és egy nyomozócsoport is a helyszínen van. Kutyákkal is átkutatják a baleset környékét.

A baleset pontos oka egyelőre nem tisztázott, szemtanúk szerint azonban a fényjelzéssel és sorompóval ellátott vasúti átjáróban a jelzőberendezés szerda óta nem működött megfelelően, nem kizárt, hogy a szerdai felhőszakadás következtében hibásodott meg.

A MY Nové Zámky portál azt írja, a balesetet megelőzően két vonat haladt át az átjárón ellentétes irányban. Miután az egyik elhaladt, állítólag felnyíltak a sorompók és elindult a busz, a másik irányból viszont érkezett a gyorsvonat, amely elsodorta a járművet.

A vonatot üzemeltető České dráhy igazgatója azonban iDNES.cz-nek úgy nyilatkozott, információik szerint működött a vasúti átjáróban lévő biztonsági berendezés. “De várjuk meg a vizsgálat eredményét. A mozdonyvezető gyors reakciója valószínűleg megmentette a vonaton több ember életét, mert nem siklott ki, a sínen maradt a szerelvény” – mondta.

Az autóbusz a ütközés következtében kettészakadt, a busz és a mozdony is kigyulladt. A mozdonyvezető a gépházban keresett menedéket a tűz elől, valószínűleg ez mentette meg az életét.

camera

14

Hétre nőtt az érsekújvári busztragédia halálos áldozatainak száma, szemtanúk szerint nem működött megfelelően a vasúti jelzőberendezés (FOTÓK, VIDEÓ)

Fotók: TASR, rendőrség Facebook 

Elsőként az érsekújvári tűzoltók értek a helyszínre, majd további egységek érkeztek, körülbelül 30 tűzoltó vett részt az oltásban és a műszaki mentésben. „Mindenekelőtt elsősegélyben részesítették a sérülteket, a tűz oltását csak az áramtalanítás után lehetett megkezdeni. Ezután fedezték fel az öt összeégett holttestet” – mondta Vojtech Valkovič, a Nyitrai Kerületi Tűzoltó- és Mentőszolgálat igazgatója.

Az Arriva Érsekújvár és Kolta közt közlekedő autóbuszán nyolc utas tartózkodott, a vonaton megközelítőleg kétszázan voltak, őket később pótlóbuszokkal szállították Párkányig.

A sérülteket a pozsonyi, komáromi, nyitrai és lévai kórházba szállították, az érsekújvári kórház a szerdai özönvízszerű esőzések után nem tudta fogadni a sérülteket, a kórházat még csütörtökön teljesen lezárták, miután az épületet elárasztotta a víz.

Az áldozatok halálra égtek az autóbuszban, néhányukat még nem sikerült azonosítani.

Az autóbusz 53 éves sofőrjét kritikus állapotban szállítottak a nyitrai kórházba. Az Arriva társaság szerint egy tapasztalt alkalmazottról van szó, aki 1988 óta dolgozik sofőrként. A mozdonyvezető könnyebb égési sérüléseket szenvedett.

A helyszínre utazott Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter és Rastislav Polakovič rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes is. A belügyminiszter elmondta, hogy a baleset okait még vizsgálják a szakemberek, emellett részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak és köszönetet mondott a mentőegységeknek.

A belügyminiszter nem közölte, hogy emberi tényező, vagy a műszaki hiba vezetett a tragédiához, a jelzőberendezés meghibásodásáról szóló értesülést nem erősítette meg. Azt mondta, a baleset okainak felderítése szakértők bevonásával zajlik. 

Hasonlóan reagált Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter is. „Lélekben az áldozatok hozzátartozóival vagyok” – jelentette ki Jozef Ráž közlekedési miniszter.

 „A rendőrség mindent megtesz azért, hogy ezt a balesetet megfelelően kivizsgálják” – jelentette ki Rastislav Polakovič rendőrfőkapitány-helyettes.

A belügyminiszter később a közösségi oldalán felszólított mindenkit, hogy mindig legyenek figyelmesek és óvatosak. „Elég egy kis figyelmetlenség, és az élet egy századmásodperc alatt megváltozhat, mindörökre. Legyen ez a szomorú eset emlékeztető mindannyiunk számára, hogy figyeljünk a közúti biztonságra a vasúti átkelőknél is” – írta, és köszönetet mondott a baleset helyszínén lévő mentőegységeknek.

A vasúti közlekedést pénteken hajnali 4 óra környékén indították újra, egyelőre csak az egyik vágányon.

Kapcsolódó cikk:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program