A közlekedésügyi miniszter az érsekújvári busztragédiáról: „A vonatnak semmi keresnivalója nem volt a vágányon”

camera

1

A közlekedésügyi miniszter az érsekújvári busztragédiáról: „A vonatnak semmi keresnivalója nem volt a vágányon”

Fotók: TASR, rendőrség, Facebook 

Megosztás

Jozef Ráž közlekedésügyi miniszter és Alexander Sako, a Szlovák Vasutak (ŽSR) vezérigazgatója pénteken sajtótájékoztatót tartott az Érsekújvárnál történt csütörtöki vonatbalesettel kapcsolatban.

A miniszter közölte: emberi mulasztásról van szó, ugyanis állítása szerint abban az időben a vonatnak semmi keresnivalója nem volt a síneken. Hozzátette, három nyomozócsoport jelenleg is vizsgálja az eset körülményeit.

Elmondása szerint a baleset több tényező, főként az időjárás számlájára írható: az egyik sínt elárasztotta az eső, ami miatt járhatatlanná vált. A vágányt üzemen kívül helyezték, így a vonatok nem közlekedhettek volna rajta.

Alexander Sako közölte, hogyan is történt pontosan a baleset.

„Először egy személyvonat haladt el Érsekújvár felé, majd miután felemelkedtek a sorompók, a vasúti átjáróba behajtott egy személyautó, utána pedig egy autóbusz. Utóbbinak nekiütközött a Prága és Budapest között közlekedő nemzetközi gyorsvonat” – mondta Sako.

Csütörtökön röviddel 17 óra után autóbusszal ütközött egy gyorsvonat az Udvard felé vezető úton, egy jelzőfénnyel és sorompóval ellátott vasúti átjáróban. Az eset során hét ember életét vesztette, legalább öten pedig sérüléseket szenvedtek.

Kapcsolódó cikkek:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program