EURO 2024: Hamšík bízik a szlovák fociválogatottban, szerinte mindenki jó kondícióban van

camera

1

EURO 2024: Hamšík bízik a szlovák fociválogatottban, szerinte mindenki jó kondícióban van

Marek Hamšík és Francesco Calzona (Fotó: TASR/AP)  

Megosztás

A szlovák futballválogatott segédedzője, Marek Hamšík számol azzal a lehetőséggel, hogy szétlövés dönti el a nyolcaddöntőt. A negyeddöntőért vívott harcban Angliával csapnak össze, vasárnap 18:00-kor lépnek pályára Gelsenkirchenben. "Albion" megnyerte a C csoportot, de három meccsen csak két gólt szerzett, és eggyel kevesebbet kapott - írja a TASR.

Hamšík emlékeztetett arra, hogy a csapat jelenleg főleg videókon keresztül készül. A játékosoknak mindössze négy napjuk van a meccsek között,. “Azok a meccsek a 120. percig is elhúzódhatnak, és a srácoknak emiatt kell igazán regenerálódniuk” – mondta Hamšík, aki egyben Francesco Calzona edző csapatának menedzsere is.

Sokkal kevesebb időnk van, mint az előző meccs előtt. Mindent megtettek abban, hogy csütörtökön szabadnapot kaptak a srácok. Nagy volt a fizikai és lelki feszültség, és megérdemelték. A program csak könnyű edzés volt, hadd regenerálódjanak a srácok A szezon végén járunk, és már nem nagyon tudunk edzeni” – magyarázta a szlovák válogatott korábbi csapatkapitánya.

Hamšík a válogatottban 138 mérkőzést játszott, ami országos rekord. Peter Pekarík 129 találkozójával egészen közel áll ahhoz, hogy megelőzze őt. A 37 éves jobbhátvéd mindhárom mérkőzését végigjátszotta eddig, és a bajnokságban is felülmúlja a várakozásokat. “A rekordok arra valók, hogy megdöntsék. Ezt kívánom neki, tudom, hogy én voltam az első. Hihetetlen, amit csinál. Remek szakember, és több meccset játszott a klubban, mint amennyit egy kézen meg lehet számolni Amikor azonban a válogatottba kerül, az összes meccset játssza, és a számai az egyik legjobbak, és hihetetlen, hogy sok fiatal játékos számára példakép lehet” – mondta Hamšík. Mindketten tagja voltaj annak a csapatnak, amely 0-0-s döntetlent játszott Angliával a 2016-os Európa-bajnokságon: “Emlékszem arra a meccsre, történelmi pillanat volt, döntetlent tudtunk elérni Angliával. Mindig azt írnak, hogy most van a megfelelő időpont, és nagyszerű dolgok várnak mindenkire a csapatban.”

A szlovák csapat a nyolcaddöntő előtt sem titkolja továbbjutási ambícióit. Calzona mellett Martin Dúbravka kapus is ebben a szellemben hallatott magáról. Hamšík is megerősítette szavaikat, és emlékeztetett arra, hogy Szlovákiának teljes, 26 fős csapata van a nehéz mérkőzés előtt. “Nagyon jó, hogy Szlovákia 26 legjobb játékosa itt van, de szeretném, ha mindannyian egészségesek lennének. David Hanckóval voltak problémák, de örülünk, hogy túl van rajta, összeszedte magát és bevethető. Kemény meccs vár ránk, menjünk előre, és szerezzünk történelmi pillanatot Szlovákia számára” – tette hozzá Hamšík.

A szlovákok harmadszor jutottak tovább a nagy torna kieséses szakaszába. Legutóbb a 2016-os Eb-n sikerült ez, amikor a németek ellen 0:3-ra nem voltak elegek a negyeddöntőért vívott küzdelemben. Majdnem hét éve találkoztak utoljára az angolokkal. A 2018-as világbajnokság selejtezőjében 1:2-re kikaptak a Wembley-ben.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program