Megtelepedett Pozsonyban az ázsiai tigrisszúnyog, amely veszélyes vírusokat terjeszthet

camera

1

Megtelepedett Pozsonyban az ázsiai tigrisszúnyog, amely veszélyes vírusokat terjeszthet

Forrás: Needpix.com 

Megosztás

Sikerült áttelelnie és helyi populációt kialakítania Pozsony Ružinov városrészében az ázsiai tigrisszúnyognak, melynek első egyedeit tavaly észlelték – tájékoztatta a TASR-t Monika Tináková, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szóvivője.

A helyi populáció megtelepedésének igazolásán az akadémia Biomedicina Központjának kutatói dolgoznak és együttműködnek a főpolgármesteri hivatallal.

“Az ázsiai tigrisszúnyogot idén is megfigyelték Ružinovban ugyanezeken a helyeken. Nőstényeket és hímeket, valamint frissen lerakott tojásokat találtak” – magyarázta Viktória Čabanová, a SAV Biomedical Center munkatársa.

Hozzátette, könnyű megkülönböztetni a Szlovákiában megszokott szúnyogfajoktól.

Az ázsiai tigrisszúnyog teljesen fekete, fehér csíkokkal a lábán, foltok nélküliek a szárnyai, fehér csík van a mellkasán és a fején.

Szlovákiában a tudós szerint már 2012-ben regisztrálták ezt a szúnyogfajtát Kassa környékén, akkor azonban akkor nem sikerült megtelepednie.

Čabanová jelenleg az egyedek DNS-ének összehasonlításán dolgozik. Ez alapján megtudhatjuk, mely országokból kerültek a szúnyogok Szlovákiába. Az eredmények néhány héten belül lesznek ismertek.

"A vírusok terjedésének megelőzése érdekében fontos, hogy ezt a szúnyogot már a legelején elimináljuk, és ne hagyjuk, hogy véglegesen megtelepedjen és elszaporodjon Szlovákiában" – magyarázta Čabanová.

A megelőzés kulcsa, hogy ne legyenek a környezetünkben olyan helyek, ahol kedvezőek a feltételek a szúnyoglárvák kikeléséhez, és kerüljük a szúnyogcsípést. Akárcsak a többi szúnyog, a tigrisszúnyog is a kis mennyiségű vizet tartalmazó konténerekben, kannákban, esővízgyűjtőkben, virágcserepekben, ereszcsatornákban fejlődik a leginkább, ebből kifolyólag a szaporodásuk minimalizálása a lakosság kezében van – tette hozzá.

Az ázsiai tigrisszúnyog az egyik legveszélyesebb invazív szúnyogfaj, amely Európában előfordul. Elméletileg huszonkét külöböző vírust terjeszthet, köztük a nyugat-nílusi vírust, de olyan egzotikus megbetegedéseket is, mint például a dengue-láz, a chikingunya, a Zika-vírus vagy a sárgaláz.

Ennek kapcsán a Közegészségügyi Hivatal február végén közölte, nem valószínű, hogy a tigrisszúnyogok jelenleg olyan betegségeket terjesztenének a szlovákiai lakosság körében, mint a Zika, a dengue-láz vagy a nyugat-nílusi láz. Rámutattak, hogy valószínűleg nem mindegyik szúnyog fertőzött és nem mindegyik veszélyes az egészségre. A tigrisszúnyog akkor kezdhet komolyabb közegészségügyi kockázatot jelenteni Szlovákiában, amikor megnő az említett vírusokkal fertőzöttek száma.

A tigrisszúnyog az áruimportnak köszönhetően terjedt át Ázsiából az egész világra. Ennek a szúnyogfajnak a szezonja áprilistól novemberig tart, a többi szúnyoggal ellentétben pedig napközben is aktív. Lakóövezetek közelében is felbukkanhat, csípése pedig rendkívül agresszív.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program