Gyilkosságok egész sorával vádolják Róbert Lališt, de őt csak a beceneve emlegetése tudja dühbe gurítani

camera

4

Gyilkosságok egész sorával vádolják Róbert Lališt, de őt csak a beceneve emlegetése tudja dühbe gurítani

Róbert “Kýbel” Lališ egy korábbi tárgyalási napon Fotó: TASR 

Megosztás

Szerdán (07.03) a bazini Specializált Büntetőbíróságon folytatódott Róbert Lališ ügyének újratárgyalása.

Előzmények:

  • Róbert “Kýbel” Lališt – aki a vád szerint a Miroslav Sýkora által alapított alvilági csoport főnöke volt – először 2016 márciusában, később 2017 áprilisában ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre a Speciálizált Büntetőbíróságon. A Legfelsőbb Bíróság illetékes szenátusa – amelynek elnöke Štefan Harabin volt – mindkét ítéletet hatályon kívül helyezte, azzal érvelve, hogy az ügyet első fokon tárgyaló bírósági szenátus elfogult volt.
  • Az ügy végül visszakerült első fokra, a bazini Specializált Büntetőbíróságra, ahol 2017 novemberében újra életfogytiglanra ítélték a pozsonyi maffiafőnöknek tartott Lališt. Ezt a döntést később a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette.  
  • 2024. március 27-én a Legfelsőbb Bíróság eltörölte Lališ életfogytig tartó börtönbüntetéséről szóló ítéletet. Ennek oka az ártatlanság vélelmének megsértése volt.
  • A Lališ ügyvédei által benyújtott panasz azon alapult, hogy a bírók, még mielőtt védencük ügyében döntöttek volna, jóváhagyták a klán többi, alacsonyabb rangú tagjának vádalkuját, és ezekben az ítéletekben Róbert Lališ teljes nevét feltüntetve állapították meg, hogy hosszú ideig a bűnözői csoport legfelsőbb szintjén állt. Tették ezt úgy, hogy Lališ bűnössége akkor még nem volt bizonyított – ezzel megsértve az ártatlanság vélelmét.
  • A Legfelsőbb Bíróság döntését követően azonban Lališ nem került szabadlábra, a bíróság ugyanis egyúttal elrendelte az előzetes letartóztatását, álláspontjuk szerint ugyanis esetében fennáll a szökés veszélye.
  • 2024 májusában a Speciálizált Büntetőbíróságon megkezdődött Lališ ügyének újratárgyalása, akit bűnszervezet alapításának és támogatásának bűntettén kívül több gyilkossággal is vádolják: Miloš Piliar (1998) Eduard Dinič (1998), Robert Dinič (1998) Alojz Házy (1998), Roman Deák (1999) és Daler Hlavačka (1999).
  •  Lališ az előző tárgyalási napon ártatlannak vallotta magát.

A szerdai tárgyalási napon Martin Kováč, a Sýkora-klán volt tagja tett tanúvallomást.

Kováč – akit 2018-ban 20 év börtönbüntetésre ítéltek a Sýkora-klánban betöltött szerepe miatt – arról vallott, hogy 1999-ben csatlakozott a pozsonyi bűnbandához, amelynek élén a vádlott, Róbert Lališ állt. Eleinte sofőrként, később a „főnök“ mellett dolgozott testőrként.

Elmondása szerint a csoport számos bűncselekményt követett el: védelemi pénzt szedtek be vállalkozóktól, különböző gazdasági csalásokat követtek el, vagy leszámolásokat hajtottak végre a konkurens bűnbandák ellen.

Lališ végig csendben hallgatta Kováč vallomását, de mikor az ügyészség kérdésére a tanú szóba hozta, hogy Lališt „Gestápónak“ is nevezték, a vádlott dühében kiabálni kezdett: 

"Én kikérem magamnak, hogy valaki gestapósnak nevezzen engem! Ez sértő."

A tanú ezután hozzátette, hogy csak a Sýkora-klán egyik magasrangú tagja, Peter Havasi hívta így. Majd úgy folytatta:

“Nem kegyetlenségből, annak ellenére, hogy embereket öltünk.”

A Deák-gyilkosság

A „Rybičkaként“ (Halacska) becézett férfi a 90-es évek végén elkövetett Deák-gyilkosságról is vallott.

Roman Deákot 1999. október 20-án a Pozsonyhoz tartozó Dúbravkán érte a halál, mikor éppen be akart szállni a luxusautójába. A Dinič-testvérek által alapított bűnszervezethez közel álló férfira 19 lövést adtak le. A töltények a mellkasát és az arcát érték.

A gyilkosságot Jozef Roháč és Jurij Fejér követték el. A férfi kivégzését a vád szerint Marek Trajter rendelte meg. A vállalkozó soha nem állt bíróság elé, mire a rendőrség felderítette volna a gyilkosság minden részletét, a bűncselekmény már elévült.

Lališt azzal vádolják, hogy részt vett a leszámolás megtervezésében.

Bár Kováčot 2018-ban többek között a Deák-gyilkosságban betöltött szerepéért is elítélték, sőt, annak idején maga vallott be mindent, a szerdai tárgyalási napon nem sok mindenre emlékezett. Azt állította, nem volt semmilyen feladata a leszámolás kivitelezésében. 

Kováč a tárgyaláson azt mondta, nem volt szerepe a gyilkosságban, elmondása szerint a leszámolás napján Lališ más munkát bízott rá. 

„Börtönben vagyok, nagyon régen volt, próbálom ezeket a gondolatokat elnyomni magamban“

– mondta a tanú. 

Azért is volt érdekes Kováč tanúvallomása, mert 2018-ban még azért ítélték el, mert a gyilkosság napján Martin Biharit – aki szintén a bűnbanda tagja volt – egy malackai (Malacky) garázshoz szállította, ahol Bihari átült egy másik autóba, és elindult Roháčért és Fejérért.

Lališ védőügyvédje, Marek Para a tárgyalás szünetében úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy “a tanú korábban vádlottként vallott, és ami a legparadoxabb, hogy letagadta, hogy részt vett egy olyan gyilkosságban, amiért korábban már elítélték.”

Para nyilatkozatának zárásaként Daniel Lipšic egykori speciális ügyészt idéze:

"Aki egy dologban hazudik, az mindenben hazudik"

A végére egy baki is becsúszott

A tárgyalás utolsó felében írásos bizonyítékokat felolvasására került sor, többek között a Sýkora-klán korábban jogerősen elítélt tagjainak ítéletei hangzottak el. Közöttük kettőben (Ardamica és Rakický) úgy nevezték meg Lališt, mint a bűnszervezet tetején álló személyt. Marek Para ügyvéd szerint ezzel olyan dokumentumokat is beemeltek a bizonyítékok közé, amelyekkel egyértelműen megsértették a védencének az ártatlanság vélelméhez való jogát, ráadásul úgy, hogy a sajtó képviselői is jelen voltak a tárgyaláson.

A nyilvánosság részéről ekkor már csak a Paraméteren kívül Júlia Mikolášiková oknyomozó blogger volt a tárgyalóteremben.

A védőügyvéd írásban fogja benyújtani kifogásait.

A következő tárgyalási napot csütörtökön (07.04) tartják, tanúként Marek Trajtert is beidézték.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program