Feljelentették Šimkovičovát, botrányos kijelentéseiért akár öt évet is kaphat

camera

1

Feljelentették Šimkovičovát, botrányos kijelentéseiért akár öt évet is kaphat

Martina Šimkovičová (Fotó: TASR) 

Megosztás

Az Emberjogi Intézet (IĽP) csütörtökön feljelentést tett a Főügyészségen Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter ellen.

A Startitup szerint Šimkovičová a Topkynak adott interjúban számos témáról beszélt, köztük az LMBTQ-közösséggel kapcsolatos álláspontját is vázolta. A miniszter szerint Európa haldoklik, nem születnek gyerekek, mert túl nagy nyomást gyakorol az LMBTQ-közösség. Emellett furcsának találja, hogy ez főként a fehér emberfajt érinti.

Az Emberjogi Intézet szerint Šimkovičová kijelentéseivel a rasszizmus és az antiszemitizmus terjesztésének és támogatásának bűntettét követte el.

„Sokkoló, hogy két év sem telt el a Zámocká utcában történt terrortámadás óta, amely során két személy életét vesztette, a kormány tagja pedig ilyen kijelentést tesz. A köztisztviselők kijelentései is, amit nem lehet másként nevezni, mint gyűlöletkeltőnek, homofóbiát, rasszizmust és antiszemitizmust szítanak. Sajnos amiatt a borzasztó támadás miatt tudjuk, hogy a szavak és a tettek nem állnak távol egymástól” – áll az IĽP nyilatkozatában.

Az intézet szerint a rasszizmussal és az antiszemitizmussal ellentétben a homofóbia terjesztése és támogatása Szlovákiában nem tiltott, ezért elvárják, hogy a bűnüldöző hatóságok a törvény teljes erejével fellépnek Šimkovičovával szemben.

„2024-ben a rasszizmus és az antiszemitizmus támogatásának nincs helye Európában. Tudjuk, hogy a múltban hová vezettek ilyen tendenciák. Ezért azonnali lemondásra szólítjuk fel Šimkovičová miniszter asszonyt” – közli az intézet.

A közleményben rámutatnak, köztudott, hogy a kulturális miniszter gyakran szerepel a dezinformációs online médiában, hivatali ideje alatt többször is konfliktusba került a művészekkel és a civil szervezetekkel, valamint az emberi és kisebbségi jogokat képviselő aktivistákkal is.

Daniel Grejták, az IĽP ügyvédje szerint fennáll a gyanúja, hogy Šimkovičová nemzet- és fajgyalázás, gyűlöletkeltés, valamint nemzetiségi, faji és etnikai gyűlöletkeltés bűncselekményét követte el. Kitér rá, hogy mivel ezt köztisztviselőként követte el, 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program