Magas lovon érzi magát Fico, bocsánatot követel

Post Image

Magas lovon érzi magát Fico, bocsánatot követel

Headphones icon
06:08
camera

2

Magas lovon érzi magát Fico, bocsánatot követel

Fotó: TASR 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Csak találgatni lehet, pontosan hogyan érzi magát Robert Fico kormányfő másfél hónappal az ellene elkövetett merénylet után, de az biztos, hogy tegnap ugrásszerűen javulhatott a hangulata. Hiszen szerdán koraeste kiderült, hogy az Alkotmánybíróság nem találta annyira gáznak a kormánykoalíció februári döntését, és apró részletkérdések kivételével a taláros testület jóváhagyta a “maffiacsomagnak” is becézett módosításokat. Azt a büntetőkódexnek is nevezett “jogszabálypakkot”, amelyik például lehetővé teszi, hogy a bűncselekmények hamarabb “elfelejtődjenek”, és ami alacsonyabb büntetéseket ír elő a fülön csípett elkövetőknek. Ezért aztán nem csoda, hogy a miniszterelnök – a lehetőségeihez képest – ugrándozik az örömtől, mert egy csomó embere megúszhatja az ellenük indított eljárást. Mert azért azt nem felejthetjük, hogy Ficóék a korábbi kormányzásuk idején annyit kavartak a zavarosban, hogy azóta több tucat bírósági ítélet született, amelyik jogerősen elmarasztalta a smeres holdudvarhoz tartozó figurákat.

Fico lovon érzi magát

A kormányfő a bírósági határozat hatására annyira lovon érzi magát, hogy abban a pillanatban az egész kormánykoalíció nevében bocsánatkérésre szólította fel mindenkit. Köztük Zuzana Čaputová volt elnököt, meg az ellenzéki tábort, továbbá a médiát és persze a civil szervezeteket. Szavai szerint az Alkotmánybíróság szerdán arról döntött, hogy a koalíció megnyerte ezt a vitát a „gyűlölködő ellenzékkel szemben”, amelyik a Büntető törvénykönyv “megalkotása” idején uszító tüntetéseket szervezett. Az exállamfő reagált is az örömittas felhívásra, és jelezte, bocsánat, de nem kér elnézést senkitől, csak azért, mert élt a jogköreivel. Az meg külön jó lenne, ha Fico tudatosítaná, hogy a tárgyilagos bírálat az egészséges demokratikus berendezkedés része. A civil szféra képviselői is megszólaltak a téma kapcsán, és bár tiszteletben tartják az alkotmányosság kassai őreinek határozatát, nem gondolják azt, hogy ez a törvény, amelyik büntetlenséget biztosít a koalíció embereinek, hasznos is lenne az ország számára

Terrortámadás

Közben a főügyész csütörtökön bejelentette, hogy a Fico elleni merényletet már nem gyilkossági kísérletként, hanem terrortámadásként kezelik a továbbiakban. Hogy Maroš Žilinka miért jutott erre az elhatározásra, azt a titkársága nem részletezte. Annyival azonban okosabbak lettünk, hogy az embereknek nemigen tetszik az, hogy a véres támadásra reagáló lex merénylet sunyi módon busás életjáradékot hagyott jóvá a miniszterelnöknek. De más sem jön be a lakosságnak. Egy friss felmérés eredménye azt jelzi, hogy a legtöbb állampolgár nem ért egyet azzal, hogy a kabinet jelentősen megemelte a kormánytagok fizetését, és sokan ellenzik azt is, hogy a fejesek kormánygépen repkednek a világban, hogy eljussanak a csapatuk focimeccsére. Ahogy azt tette az utóbbi hónapokban bukórepülést produkáló SNS vezetője, Andrej Danko is.

Fehérek, figyelem!

A nemzetiek politikusaira amúgy is rájár a rúd. A párt kulturális minisztere ismét akkora baromságot talált mondani, hogy már fel is jelentették őnagyságát. Az történt ugyanis, hogy Martina Šimkovičová adott egy interjút, és vázolta az LMBTQ-közösséggel kapcsolatos álláspontját. A politikusnak vághat az esze, mert megfejtette, miért haldoklik Európa, azaz mi az oka annak, hogy nincsenek gyerekek és kiürül a kontinensünk. Szerinte ennek magyarázata nem más, mint az, hogy a szexuális kisebbségek túl nagy nyomást gyakorolnak az életmódunkra és a becsületes heteróknak meg elmegy a kedve attól, hogy utódokat hozzanak a világra. Vagy valami ilyesmi. Emellett furcsának találja, hogy ez az egész helyzet főként a fehér emberfajt érinti. Erre az elmeroggyant gondolatmenetre csapott le az Emberjogi Intézet, mert szerinte Šimkovičová kijelentéseivel a rasszizmus terjesztésének és támogatásának bűntettét követte el. És mivel ezt köztisztviselőként tette, állítólag 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

Bezárnak a boltok és a bazárok

Aki meg nem gondolkodott előre, és nem tudatosította kellőképpen, hogy pénteken bizánci hittérítők emléke előtt tisztelegve országszerte bezárnak a boltok, azt meg az fenyegeti, hogy üresen marad az éléskamrája. Még talán nem késő lépéseket tenni, ám arra számíthatunk, hogy ahogy az lenni szokott, a munkaszüneti nap előtt a megszokottnál többen lehetnek az üzletekben és a forgalom is nagyobb lesz a záróra előtt. 

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program