Szlovákia kész 105 millióval hozzájárulni az ukrajnai segélycsomaghoz, jelentette ki Peter Pellegrini

camera

1

Szlovákia kész 105 millióval hozzájárulni az ukrajnai segélycsomaghoz, jelentette ki Peter Pellegrini

Peter Pellegrini (Fotó: TASR) 

Megosztás

Szlovákia kész és hajlandó támogatni az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) új pénzügyi csomagjának létrehozását Ukrajna megsegítésére. Ez Szlovákia hozzájárulásának közel 105 millió euróval történő növelését jelentené. Ennek feltétele, hogy az összeget beszámíthatja a védelmi kiadásokba, amelyeknek az ország védelmi kiadásainak értékelésekor el kell érniük a bruttó hazai termék (GDP) 2%-át. Ezt Peter Pellegrini államfő közölte a washingtoni NATO-csúcstalálkozó első napja után.

„Beszédemben kijelentettem, hogy Szlovákia hajlandó és kész támogatni egy új pénzcsomag létrehozását a NATO égisze alatt, amelyhez Szlovákiának közel 105 millió euróval kell hozzájárulnia. Szlovákia azonban ebbe az összegbe beleszámíthat minden olyan tevékenységet, amelyet a szlovák kormány vagy a védelmi minisztérium Ukrajnával és a NATO-val kapcsolatban folytat vagy folytatni fog” – jelentette ki az USA fővárosában tartott sajtótájékoztatón.

„Az a feltételünk, hogy ezt az összeget beszámíthassuk a védelmi kiadásainkba, amelyeket a GDP százalékos formájában mutatunk ki” – hangsúlyozta Pellegrini. Ezzel kapcsolatban megállapította, hogy Szlovákia idén már elérte, sőt enyhén át is lépte a meghatározott küszöböt, amely a GDP 2 százalékát jelenti.

Az államfő a NATO washingtoni csúcstalálkozóján vesz részt a napokban Robert Kaliňák védelmi miniszterrel és Juraj Blanár külügyminiszterrel (mindketten Smer-SD). Jens Stoltenberg NATO-főtitkár még a múlt héten erősítette meg, hogy a NATO 2025-ben 40 milliárd értékű katonai támogatást nyújt Ukrajnának.

Kapcsolódó

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program