A szervezők azt ígérik, a Pohoda fesztiválon történteket alapos vizsgálat alá vetik

camera

1

A szervezők azt ígérik, a Pohoda fesztiválon történteket alapos vizsgálat alá vetik

Fotó: TASR 

Megosztás

Vihar csapott le a trencséni Pohoda fesztiválra pénteken, a részletekről szombat délután tájékoztattak a szervezők.

A Pohoda fesztivál igazgatója, Michal Kaščák sajtótájékoztatón kijelentette, a következmények „nem olyan szörnyűek”. A szervezők szigorú elemzésnek vetik alá a Pohoda fesztiválon történteket és ennek eredményeiről, mint mondta, nyíltan fognak kommunikálni.

Azt is hozzátette, hogy a szervezők feladata most az, hogy kezeljék a következményeket, mind a vihar, mind a rendezvény jövője szempontjából, számolt be róla a tvnoviny.sk.

„A fesztivál befejezéséről szóló döntést tartom az egyedülinek, ami ebben a helyzetben helyes volt” – húzta alá Kaščák.

A szervezők tájékoztatásuk során elmondták, hogy a pusztító vihar idején csaknem 30 ezren voltak a fesztivál helyszínén. A szél ereje elérte a 26 méter/másodpercet, ami körülbelül 93 km/órának felel meg.

„Az összedőlt sátrat másodpercenként 35 méteres szélerősségre tervezték” – tájékoztatott a Pohoda igazgatója. Pontos adataik azonban nincsenek, mert a reptéri toronyban a vezérlőrendszer nem működött.

Michal Kaščák elmondta, hogy az érintett sátrat építő cég tulajdonosa már úton van Dániából Trencsénbe. A rendőrségen kívül szakértők is a helyszínen vannak.

A fesztivál orvosa, Jaroslav Vidan kifejtette, hogy 29 embert láttak el, miután péntek este ledőlt a sátor. Összesen 28-an könnyebben, egy ember pedig közepesen sérült. Elmondása szerint életveszélyben senki sincs.

„Négy embert Považská Bystricára, további 25-öt pedig a trencséni kórházba szállítottak” – jegyezte meg.

Richard Rybníček, Trencsén polgármestere elmondta, hogy a helyzetet szakszerűen kezelték. A Pohodát sújtó vihart “kivételes viharnak” minősítette. Hozzátette, a városban is vannak kitört fák.

Kapcsolódó

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program