Nem engedik be a gombaszögi táborba Magyar Pétert, az Új Szó minden programját lemondta a cenzúra miatt, a gombaszögi szervezők az Új Szót hibáztatják

Megosztás

Nem kívánatos személy Gombaszögön Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője és európai parlamenti képviselője. A politikussal az Új Szó szerkesztője beszélgetett volna, de a szervezők ezt a programpontot nem engedélyezték, ezért az Új Szó minden más, a Gombaszögi Nyári Táborba szervezett programját is megszüntette. Nászaly Gábor táborvezető cáfolja, hogy "kitiltották" volna Magyart vagy Grendelt, de elismeri, hogy változtatást kértek az Új Szó által javasolt programban.

Nem engedélyezik a szervezők Magyar Péter pódiumbeszélgetését a Gombaszögi Nyári Táborban. A Tisza Párt vezetőjét és európai parlamenti képviselőjét az Új Szó hívta meg. A lap szerkesztője, Czímer Gábor beszélgetett volna vele és Grendel Gáborral, aki a szlovák parlament képviselője a Szlovákia (Slovensko) párt színeiben. A beszélgetés témája az ellenzék előtt álló lehetőségek, a rendelkezésükre álló politikai eszközök Szlovákiában és Magyarországon lett volna.

„Mindkét fél elfogadta a meghívásunkat, de a tábor szervezői nem találták jónak ezt a párosítást” – mondta a Paraméternek Czímer.

Szerinte a szervezők elutasították a Magyar-Grendel párost, és irreális feltételeket támasztottak Magyar meghívása elé: a Tisza párt vezetőjének fellépését csak Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével, vagy esetleg Deutsch Tamással, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével, a párt EP-képviselői csoportjának vezetőjével közösen engedélyezték volna. Czímer szerint Nászaly Gábor, a tábor főszervezője azzal érvelt, hogy Magyar és Grendel nem „azonos fajsúlyú” politikusok.

Orbán vagy Deutsch lehetett volna partner

Orbán Viktor 2006 óta nem vett részt politikai vitában, Deutsch Tamást azonban megkereste az Új Szó, de nem vállalta a beszélgetést. Deutsch azzal indokolta az elutasító választ, hogy szombaton fellép Gombaszögön, még egy beszélgetésre pedig már nincs ideje. A Fidesz EP-képviselője Horony Ákos szlovák kisebbségi ügyi kormánybiztossal és Őry Péterrel, a Pro Civis egyesület elnökével beszélget a Felvidek.ma szervezésében az őshonos kisebbségek képviseletéről. „A szervezőknek tudniuk kellett, hogy Deutsch már egy másik programpont keretében helyet kapott a tábor műsorában” – mondta Czímer. Deutsch esetében a szervezőket nem zavarta, hogy beszélgetőpartnerei sem szlovák parlamenti, sem európai parlamenti mandátummal nem rendelkeznek.

Grendel Gábor kitiltásról beszél

“Bizonyos értelemben megtiszteltetőnek” tartja Grendel Gábor, hogy “feketelistára” került. A politikus az Új Szónak küldött nyilatkozatában ugyanakkor megdöbbentőnek tartja a szervezők által gyakorolt cenzúrát.

„Ilyesfajta cenzúrával eddig nem volt személyes tapasztalatom. Nem én lettem volna az első politikus Gombaszögön, de talán sikerült elsőnek lennem azok között, akiket kitiltottak. Ez bizonyos értelemben megtisztelő” – fogalmazott a parlamenti képviselő az Új Szónak.

Az Új Szó más programokat is vitt volna a táborba, de a Magyar-beszélgetés cenzúrázása miatt ezek sem valósulnak meg. Czímer a Magyar Szövetség belső viszonyairól beszélgetett volna a párt vezetőivel, Forró Krisztián pártelnökkel és Orosz Örs, valamint Gyimesi György alelnökökkel. A lap elvitte volna a táborba Radványi Miklóst, a szlovák első ligába tavasszal feljutott Komáromi Football Klub vezetőedzőjét és Molnár Csaba szlovákiai magyar filmrendezőt is.

Nászaly: Mi szívesen látjuk Magyart és Grendelt is

Nászaly Gábor, a tábor főszervezője elismeri, hogy nem hagyták jóvá a beszélgetést Magyar Péterrel és Grendel Gáborral, de úgy véli, ők mindent megtettek azért, hogy megegyezzenek az Új Szóval.

„Azt soha nem mondtuk, hogy Magyar Pétert vagy Grendel Gábort nem látnánk szívesen a táborban” – mondta a Paraméternek Nászaly.

Azt azonban elismerte, hogy ezt a párost együtt nem hagyta jóvá a tábor programbizottsága, mivel szerinte nem felelt meg ez a program a tábor programszervezési irányelveivel. „Mi egy kiegyensúlyozott, releváns programpontot szerettünk volna, ahol egyenlő vitapartnerek egy meghatározott témáról beszélgetnek, ahol nem fordulhat elő, hogy a program valamelyik résztvevő szócsöve lesz” – mondta Nászaly.

“Javasoltuk, hogy kerüljön mellé egy fideszes képviselő”

A táborvezetőnek nem nagyon tetszett a program témája, az „ellenzéki politizálás lehetőségei” sem. „Ez egy mondvacsinált téma volt” – mondta Nászaly. A legnagyobb probléma számukra azonban Magyar Péter vitapartnere, Grendel Gábor volt.

„Magyar Péter európai parlamenti képviselő, mi ehhez mérten javasoltuk, hogy kerüljön mellé egy másik EP-képviselő, a legjobb, hogyha egy fideszes képviselő, hiszen Magyar Péter ellenpontja a Fidesz” – mondta a Paraméternek Nászaly.

Javasolták Deutsch Tamást és több más fideszes EP-képviselőt is. Szerinte azonban az Új Szó nem volt partner az egyeztetésben. Azt ugyan elismerte, hogy Deutsch Tamást megkereste az Új Szó, de miután ő elutasította a felkérést, további alternatívát nem akart elfogadni. „Több javaslatunk is volt, de az Új Szó mindenre azt válaszolta, hogy vagy Magyar Péter és Grendel Gábor, vagy semmi” – mondta Nászaly. – Mi az utolsó levelünkben is azt hangsúlyoztuk, hogy szeretettel várjuk Magyar Pétert és Grendel Gábort, valamint az Új Szó többi programját is, amennyiben ők hajlandóak erről kommunikálni, és nem a program teljes megszüntetése mellett döntenek.”

Elfogadható késés vagy provokáció?

Nászaly szerint azzal is kedveztek az Új Szónak, hogy elfogadták a későbbi programleadásukat is. A táborba programot szervező szervezeteknek ugyanis június 2-ig kellett volna leadniuk a programtervezetüket, amit aztán a programbizottság ellenőrzött volna. Az Új Szó ehhez képest június 18-án adta le a programjavaslatát, de még így is elfogadták volna.

„Úgy érzem, hogy abban, hogy későn adták le a programjukat, és semmilyen párbeszédre nem voltak nyitottak, volt egy kis provokáció” – mondta Nászaly.

Az Új Szó a késői leadásban nem érzi magát hibásnak, és nem lát mögötte provokációt sem. „Az európai parlamenti választás Szlovákiában csak június 8-án, Magyarországon 9-én volt, előtte nem láttuk értelmét a program leszervezésének” – magyarázta a késlekedést a Paraméternek Czímer. Ez volt első olyan választás, amely Magyar Péter pártja, a Tisza politikai súlyát is pontosan megmérte, és elhelyezte a pártot magyarországi politikai palettán.

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezőinek már korábban is volt konfliktusuk a szlovákiai magyar sajtóval, 2019-ben a Pátria Rádió függesztette fel az együttműködést a tábor szervezőivel, mert nem tudtak megegyezni a rádió által szervezett programpontokban.

A szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye holnap kezdődik és vasárnapig tart Gombaszögön, a programot itt lehet megtalálni.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program