Magyar Péter nem megy Gombaszögre – ha a szervezők tényleg cenzúráznának, az sem nézne ki másképpen; a Trump elleni merénylet ránk is komoly hatással lesz

Post Image

Magyar Péter nem megy Gombaszögre – ha a szervezők tényleg cenzúráznának, az sem nézne ki másképpen; a Trump elleni merénylet ránk is komoly hatással lesz

Headphones icon
05:27
camera

2

Magyar Péter nem megy Gombaszögre – ha a szervezők tényleg cenzúráznának, az sem nézne ki másképpen; a Trump elleni merénylet ránk is komoly hatással lesz

Fotó: Facebook/Péter Magyar 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Nem szeretnék a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői, hogy a Czímer Gábor, az Új Szó szerkesztője Magyar Péterrel és Grendel Gáborral beszélje meg az ellenzéki politikai pártok lehetőségeit. A tábor vezetése nem engedi be ezt a programot a kedden kezdődő táborba, ezért az Új Szó a többi programját sem valósítja meg.

A szervezők azzal indokolják a tiltást, hogy Magyar Péter, a Tisza párt vezetője és európai parlamenti képviselő és Grendel Gábor, a Szlovákia párt – szlovákiai – parlamenti képviselője nem azonos kategória. Javasoltak is más vitapartnert, több fideszes EP-képviselőt, mert

Nászaly Gábor főszervező szerint a „Magyar Péter ellenpontja a Fidesz”. Azt is mondja, hogy nem szeretnék, ha a „a program valamelyik résztvevő szócsöve” lenne.

Akár mindkettőben – főleg az utóbbiban – igaza lehet Nászalynak, de nem biztos, hogy ezt a programot ezért be kellene tiltani. Egyrészt az Új Szó gondolhatja másként, hogy ki megfelelőbb partner Magyar Péter számára, és igaza is lehet benne, hiszen Grendel Gáborral való párosítását is meg lehet indokolni. Nem magyarázható a tiltás a „propagandaveszélyre” való hivatkozással sem, hiszen ha Magyar egyedül is ülne a színpadon egy újságíróval, annak sem kellene úgy kinéznie, mint Orbán péntek reggeli interjúinak a Kossuthon. Az pedig biztosan igaz, hogy egy új ellenzéki magyar párt vezetője sok embert érdekelhet a gombaszögi táborban.

Olvassa el továbbá

Bárhogy is magyarázzák a szervezők a tiltást, nehezen mossák le magukról, hogy csak azért akadályozták meg Magyar Péter fellépését, mert egy egyre népszerűbb magyar ellenzéki politikus, ők pedig a másik oldal, a magyar kormány lekötelezettjei. Nem biztos, hogy ez a valóság, de ha ez lenne, akkor is ugyanígy viselkedtek volna. Talán kicsit több kockázatot kellett volna vállalniuk, hogy a pártatlanság látszatát – ha még maradt belőle valami – meg tudják őrizni. És ne riasszák el teljesen azokat – a résztvevőket és programszervezőket egyaránt – akik érzékenyek a pártatlanságra.

A politikai kultúra hiánya az USA-ban is merényletet eredményezett

Habár már hétfő van, de nem lehet szó nélkül hagyni azt a hétvégi – közép-európai idő szerint vasárnap hajnali eseményt, ami talán a legnagyobb kihatással lehet az amerikai választásokra, és ezen keresztül pedig a mi életünkre is itt Szlovákiában. A Donald Trump elleni merénylet sokak szerint eldöntötte az őszi amerikai választást a volt elnök javára, a demokraták egy Joe Bidennél sokkal markánsabb jelölttel is nehéz helyzetben lennének.

Olvassa el továbbá

A merényletben Trump csak könnyebben sérült, egy embert azonban megöltek a merénylő lövései, ketten pedig súlyosan megsérültek. Az erőszak nem megoldás a politikai problémákra, és az erőszak minden formáját el kell ítélni, ez igaz Szlovákiára ugyanúgy, ahogyan az USA-ra is. Viszont azt is láthatjuk, hogy napjaink „politikai kultúrája” vagy pontosabban a kultúra hiánya itt is és ott is ugyanazt eredményezi: erőszakot. Az erőszakot pedig nem lehet még nagyobb erőszakkal megállítani, mert az csak tovább tágítja az erőszakspirált.

Olvassa el továbbá

Sajnos ezt Szlovákiában sem látja be a kormány, Robert Fico miniszterelnök a merénylet utáni minden megszólalásával az ellenzéket és a független médiát tette felelőssé, és ezzel a hozzáállásával sajnos egyáltalán nincs egyedül. Mivel az USA-ban most elnökválasztási kampány folyik, ott sem lehet sokkal nagyobb visszafogottságra számítani, ennek pedig ott sokkal súlyosabb következményei lehetnek, mint a szlovák kormánynak a Fico elleni merényletre adott válaszainak.

Talán az USA javára szól, hogy ott sokkal hangsúlyosabban merül fel a Trump biztonságáért felelős titkosszolgálat felelőssége, mint nálunk a Fico testőrsége által elkövetett hibák.

A Fico-kormány jól irányítható a brüsszeli pénzcsap elzárásával

Végtelen történetté kezd változni a büntetőtörvénykönyv módosítása, amit még tavaly decemberben indított el a kormánykoalíció. Ma újra a parlament elé került a jogszabály – és újra gyorsított eljárásban –, mert a kormány rájött, hogy amit tavasszal elfogadtak, az nagyon nem tetszik az Európai Uniónak. Annyira nem tetszik, hogy „Brüsszel” akár az uniós támogatásokat is kész leállítani, ez viszont a kormánynak fájna nagyon. Így aztán a koalíció visszarendelte a már vakációzó képviselőit, hogy még a héten az uniós elvárásoknak megfelelően módosítsák a tavasszal elfogadott jogszabályt.

Olvassa el továbbá

Az ügynek – amellett, hogy a kabinet ebben az esetben meghátrálásra kényszerül – van még egy pozitív hozadéka: láthatjuk, hogy a Fico-kormányt az uniós pénzcsap elzárásával viszonylag könnyen lehet befolyásolni.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program