„A második bajnoki címre nagy szükségünk volt” – Jelentősen megújult kerettel vág neki az új idénynek a HC DAC

camera

15

„A második bajnoki címre nagy szükségünk volt” – Jelentősen megújult kerettel vág neki az új idénynek a HC DAC

Fotók: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

Az elmúlt hetekben a dunaszerdahelyi HC DAC kézilabdaklub már bemutatta új szerzeményeit, akikkel a csapat újraépítést tervezik, a cél pedig a szezonnyitó sajtótájékoztató során megfogalmazottak szerint a következő idényben sem más, minthogy a csapat ismét nyerjen valamit. Az elmúlt évben ez a szlovák bajnoki cím volt, az azt megelőző idényben pedig a cseh-szlovák és a szlovák bajnokság is. Ami még várat magára, az a kupagyőzelem. A csapat emellett idén egy év kényszerszünet után visszatérhet az európai porondra, hiszen mint azt korábban megírtuk, október elején játssza EHF Európa Liga kvalifikációs mérkőzését a román bajnok SCM Râmnicu Vâlce ellen.

A szezonindító sajtótájékoztatón Horváth Zoltán klubelnök azt emelte ki, hogy a 7 távozó mellett 8 játékos érkezett a klubhoz. Ez nagyon jelentős változás, a csapat lényegében újjáépítésre szorul a következő hetekben, ez a folyamat viszont már elkezdődött. A friss szerzemények között van a spanyol bajnok és kupagyőztes Bera Bera együttesétől érkező nemzetközileg elismert irányító, Emma Boada Coronado, a lengyel bajnokságból székhelyét áthelyező kapus, Palina Kukharchyk, a lengyel jobbátlövő, Paulina Stapurewicz, a nagymihályi Iuventa csapatától érkező zlovák utánpótlás-válogatott kapus, Simona Tomovčíková, az ugyancsak rendkívül fiatal balátlövő, Molnár Korinna Alexandra, aki Vácról érkezik Dunaszerdahelyre, a szerb élvonalban tavaly több mint 100 gólt szerző jobbszélső, Linea Čočaj, a spanyol jobbátlövő Lorena Zarco Úbeda, végezetül pedig kölcsönbe érkezik a montenegrói beálló, Anastasija Krivokapic.

A ő feladatuk lesz, hogy pótolják a távozókat, akik közül a legjelentősebb név a pályafutását befejező csapatkapitányé, Juhos Katáé, akinek 15-ös számú mezét a klub visszavonultatta. Elhagyta a klubot emellett Bízik Réka, Bakos Kármen, Gajdóczi Barbara, Hornyák Bernadett, Ligia Costa és Demeter Orsolya.

„Köztudott, hogy a bajnoki címet megvédeni mindig nehezebb, mint először elérni, ezért is örülök, hogy a tavalyi évben sikerült ismét bajnokságot nyernünk, mert a másodikra nagy szükségünk volt, hogy senki ne mondhassa, hogy az első véletlen volt – jegyezte meg a sajtótájékoztatón Horváth Zoltán. Hozzátette, a megerősített kerettel minden esélyük meglehet arra, hogy az elkövetkező évben meg tudják védeni a bajnoki címüket, visszahódítsák a MOL Liga alapszakasz-győzelmét, és a szlovák kupát, amit még eddig nem sikerült megnyerniük.

Emellett beszámolt egy újdonságról a MOL Liga lebonyolítását illetően. A Final Four nevű megmérettetést idén rendezik meg először, ebben szlovák és cseh bajnokság első és második helyezettje vesz részt egy kétnapos tornán, amit az egyik évben Pozsonyban, a másikban pedig Brünnben rendeznek meg.

Debre Viktor vezetőedző óva intett mindenkit attól, hogy azt higgye, az elmúlt évek sikereit bármikor egyszerű megismételni. „Én nagyon szeretek nyerni és elöl végezni, de ez sosem egyszerű. Ezért nagyon sokat kell dolgozni, és ami ezt nehezíti, hogy teljesen új csapatot kell építenünk. Az új játékosokon látom, hogy odateszik magukat, és azt a színvonalat képviselik, mint amire számítottunk” – jegyezte meg.

Pozitívumnak nevezte a csapat egy kemény magjának egyben maradását, és az elkövetkező 8 hét feladataként tekint arra, hogy az új szerzeményeket beépítsék. Véleménye szerint idén is csak az lehet a cél, hogy a csapat valamit megnyerjen, lehetőleg több címet is.

„Mindent meg fogunk tenni a siker érdekében, és hogy a szurkolóink jól érezzék magukat, mert ők adnak szárnyat a csapatnak” – mondta.

Juhos Kata visszavonulásával Kristína Pastorková vette át a csapatkapitányi karszalagot, aki azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy nem lesz egyszerű elődjét pótolni, különösen úgy, hogy a keret egy része is kicserélődött, és sok a különböző nemzetiségű játékos, áll elébe a kihívásnak. „A célok ezzel a kerettel nem elérhetetlenek. Kemény nyolc hét vár ránk, és bízom benne, hogy már a szeptemberi első meccseken látszani fog, hogy jól dolgoztunk” – szögezte le az új csapatkapitány.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program