DAC: A keret megerősítve, a felkészülés sikerrel abszolválva – már csak a tavaly elkövetett hibákat kell elkerülni

camera

10

DAC: A keret megerősítve, a felkészülés sikerrel abszolválva – már csak a tavaly elkövetett hibákat kell elkerülni

Fotók: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

Hétfőn a DAC futballklub megtartotta a 2024/25-ös idény előtti sajtótájékoztatóját. A tervekről és a célokról Jan Van Daele ügyvezető igazgató, Xisco Muňoz vezetőedző és Yhoan Andzouana csapatkapitány beszélt.

Jan Van Daele szerint elmondhatják, hogy májusban sikeresen fejezték be az előző szezont, amelyet követően szerződést hosszabbítottak a vezetőedzővel és a stábjával. A fő céljuk az volt, hogy megtartsák a kulcsembereket és tovább bővítsék, erősítsék a keretet.

Az érkezőkkel kapcsolatban elmondta, hogy sikerült megegyezniük a Ferencvárossal, így Damir Redzicet a vendégjáték után végleg leigazolták. Győrből érkezett Tuboly Máté, aki az előző szezont kölcsönben Debrecenben töltötte. Bízik benne, hogy az ő sorsa is úgy alakul majd, mint Vitálisé, aki ugyancsak Győrből csatlakozott a DAC-hoz. Az akadémiáról professzionális szerződést kötöttek a 15 éves Bősze Leventével, aki már az A csapattal edz. Érkeztek viszont tapasztaltabb játékosok is: Podbrezovától a középpályára igazolták le Mahmudu Bajót, akit Jan Van Daele nagyon dinamikus és fiatal játékosnak tart, és már így is sok tapasztalattal rendelkezik a szlovák élvonallal.

Elmondása szerint röviddel az előző szezon végét követően kezdték meg a tárgyalásokat a játékossal, mivel a Slovan mellett más külföldi klubok is érdeklődtek iránta. Bajo viszont mindenképp Dunaszerdahelyre akart jönni, szem előtt tartva Schäfer és Krstović példáját, miszerint a múltban már bizonyított a DAC, hogy képes minőségi játékosokat adni az erősebb bajnokságokba. Jan Van Daele szerint nagyon nehéz tárgyalásokat folytattak a Podbrezovával, de úgy véli, hogy végül igazságosan sikerült egyezségre jutniuk azzal, hogy a játékos további eladásából bizonyos százalékok majd őket illeti meg.

Kiemelte továbbá Ján Bernát kölcsönvételét a Westerlótól.

„Úgy gondolom, hogy egy olyan játékosról van szó, aki jól illik a csapatfilozófiánkba és örülünk, hogy sikerült őt megszereznünk” – mondta az ügyvezető igazgató.

 Végül, de nem utolsó sorban Almási Lászlóra is kitért, akit egy nagyon érdekes karakterisztikájú játékosnak tart. Nem mellesleg a DAC akadémiáján nevelkedett, így külön örülnek, hogy Dunaszerdahelyen folytatja. Mint mondta, az átigazolási időszak közepén járunk, így még sok minden történhet a nyár folyamán, egyes pozíciókra még keresnek erősítéseket.

Kitért továbbá rá, hogy a csapat szerda reggel az azerbajdzsáni Bakuba repül, ahol EKL-mérkőzés vár rá csütörtökön. Mivel charter-járattal utaznak, a szurkolók is velük tarthatnak, a helyeket pedig elsősorban a bérleteseknek kínálták fel.

Xisco Muňoz vezetőedző véleménye szerint sikeres felkészülést tudhatnak maguk mögött.

„Kialakult egy olyan csapat, amely nem fél a munkától. Magam is tudom, hogy mennyire megterhelő minden nap kétszer edzeni a melegben. De mindenki kiadta magából a maximumot, amiért köszönettel tartozok nekik. Tapasztalataim szerint az egyik legjobb felkészülésen vagyunk túl. Voltak kisebb sérülések, de mindet jól sikerült kezelnünk, mindenki azon dolgozott, hogy a játékosok minél hamarabb visszatérhessenek. A felkészülési mérkőzések nem mindig az eredményekről szólnak, lehet nyerni, kikapni és döntetlenezni, de az a fontos, hogy a szurkolók lássák, a játékosok odateszik magukat. Amit terveztünk, azt sikerült megvalósítanunk” – mondta a vezetőedző.

Almásival kapcsolatban közölte, hogy a 25 éves támadó olyasmit hozott, amiből az előző idényben hiányt szenvedett a DAC.

„Nagyon veszélyes és határozott a tizenhatosban, benne van a potenciál, hogy gólokat rúgjon. Nagyon elégedettek vagyunk az edzéseken nyújtott hozzáállásával. További lehetőségeket hoz a csapatba, egy újabb kulcsnak is nevezhetnénk, ami az ellenfél védelmét nyitja” – mondta Muňoz, aki szerint jó párost alkotnak majd Trusával.

Ugyancsak dicsérte Bernátot is, aki szerinte nagyon jól olvassa a játékot, valamint jók a kulcspasszai és a ritmusérzéke. Hozzátette: bizonyos időre még szükség lesz ahhoz, hogy kihozzák belőle a legjobbat.

„Nagyon jó játékosaink vannak, az én feladatom pedig az, hogy top formába hozzam őket. Nagyon elégedett és hálás vagyok a nyári igazolásokért, mert tudatosítom, hogy nem könnyű jó játékost találni a piacon” – tette hozzá.

Csapatkapitányként Yhoan Andzounana képviselte a játékosokat. Pozitívan értékeli a felkészülést, elmondása szerint pedig nagyon jó a hangulat a csapatban, amihez nagyban hozzájárult az is, hogy sikerrel vették az előző idény végét.

„Beigazolódott, hogy jó úton járunk. Köszönet jár az edzőnek és a klubnak is, mert minden adott, amire csak szükségünk van a felkészüléshez. Úgy gondolom, hogy fizikailag, taktikailag és technikailag is fejlődtünk”

– mondta a csapatkapitány, aki bízik benne, hogy mindez majd segít abban, hogy elkerüljék azokat a hibákat, amiket tavaly nyáron elkövettek.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program