Tizenkét órát vártak az orvosra, hogy megérkezzen – addig a holttest a panzió padlóján hevert

camera

1

Tizenkét órát vártak az orvosra, hogy megérkezzen – addig a holttest a panzió padlóján hevert

Fotó: Rendőrség (Facebook) 

Megosztás

Elhunyt egy férfi egy zsolnai panzióban, a hozzátartozóknak viszont 12 órát kellett várniuk, mire megérkezett az orvos – addig nem mozdíthatták el a holttestet.

Jozefet értesítették, hogy édesapja rosszul lett egy panzióban, és mire odaért a helyszínre a mentők már az újraélesztését végezték. Végül nem jártak sikerrel, a férfi meghalt. Megírták a jelentést az elhalálozásról, majd közölték a hozzátartozókkal, hogy a holttest elszállításával meg kell várniuk az orvost – számolt be róla a TV JOJ.

Csakhogy ő 12 órával később érkezett meg, ez idő alatt pedig Jozef édesapjának a holtteste a panzió padlóján hevert letakarva, közben pedig a többi vendég körülötte járkált. Jozef mindezt embertelennek és ízléstelennek nevezte.

Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) szerint rendkívüli esetről van szó, nem ez a bevett eljárás. Elhalálozáskor általában az orvos néhány órán belül elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Jozef szerint kb. 5 percet tartott a vizsgálat, és amikor megkérdezte az orvostól, miért tartott ilyen sokáig kiérkezni, azt felelte, hogy szabadnapja volt és minden bizonnyal nem találtak mást, aki helyettesítené őt.

Az ÚDZS szerint viszont ez az információ helytelen, mivel ha az orvos nem tudja elvégezni a holttest átvizsgálását, akkor valakinek helyettesítenie kell őt, abban az időben pedig Zsolna megye számos járásában több orvos is szolgálatban volt.

A hivatal szerint minden bizonnyal emberi mulasztás történt, az esetet ezért kivizsgálják. Amíg az orvos meg nem érkezett, a holttestet rendőrök őrizték. Ők állítólag azt mondták Jozefnek, hogy nem először fordult elő hasonló eset a szóban forgó orvossal, egyszer például 15 órát kellett várniuk rá kint az utcán, az esőben.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program