A brutális gyilkosság után a mesterséges intelligencia figyel majd az emberek biztonságára az utcán

camera

1

A brutális gyilkosság után a mesterséges intelligencia figyel majd az emberek biztonságára az utcán

Illusztrációs felvétel: TASR  

Megosztás

Szlovákián belül elsőként Nagymihályban helyeztek ki olyan eszközöket, amelyek az érzékelést követően képesek figyelmeztetést küldeni a veszélyes szituációkról. Mindezt a mesterséges intelligencia segítségével sikerült megalkotni.

Egész Szlovákiát megrázta a 2023. január 1-én elkövetett nagymihályi gyilkosság. A 46 éves Erika hiába kiáltozott, senki sem hallotta meg segélykiáltásait. Amikor a járókelők megtalálták, gyilkosa már végzett vele.

Hogy elejét vegyék hasonló incidenseknek, Nagymihályban új kamerákat helyeztek ki az utcákra, valamint hangérzékelőket is felszereltek, amelyek képesek felismeri a veszélyt – számolt be róla a TV Noviny.

Lukáš Svodoba, a hangérzékelő készítője közölte, hogy a berendezés képes felismerni a hangtónust, ugyanis, ha valaki teli tüdőből, pánikban kiáltozik, annak egyedi intenzitása van. Az érzékelést követően a készülék jelzést küld a városi rendőrségnek, akik így tudják, hogy pontosan hová is kell kivonulniuk.

A berendezésben a mesterséges intelligencia segítségét is alkalmazzák. Ondrej Macko IT-szakértő szerint a mesterséges intelligencia képes megkülönböztetni, hogy valakinek a viselkedése veszélyt jelent-e.

Az emberek emellett az okostelefonjuk segítségével is segítséget tudnak majd kérni, amibe elég csak telepíteniük egy alkalmazást, amely kapcsolatban van a városi rendőrséggel. Štefan Pavelka, az alkalmazás fejlesztője szerint elég csak megnyomni az SOS-gombot, a segítség pedig már indul is. Az alkalmazás egyelőre tesztfázis alatt áll, de ha minden jól megy, akkor az év végén élesíthetik.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program