Durva dolgokra bukkantak az ellenőrök a dunaszerdahelyi Tescóban, ami miatt azonnal bezáratták

camera

1

Durva dolgokra bukkantak az ellenőrök a dunaszerdahelyi Tescóban, ami miatt azonnal bezáratták

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

Megszólaltak a higiénikusok, és részletesen beszámoltak róla, mit találtak hétfőn a dunaszerdahelyi hipermarketben.

Déli 12 óra környékén egyszeriben bezárt Dunaszerdahely egyik legnagyobb hipermarkete hétfőn. Sokan találgatták, hogy mi állhat a dolog hátterében, és bár az eredeti tervek szerint délután újra kinyithatott volna, erre végül már csak kedden reggel került sor. Felmerült, hogy higiénikusok tartottak ellenőrzést, és a szakemberek rendelték el az üzlet azonnali bezárását, ezt azonban csak kedden délután erősítették meg.

Katarína Pšenáková, a Tesco kommunikációs vezetője a Paraméter érdeklődésére csupán annyit közölt, hogy műszaki okok miatt voltak kénytelenek hétfőn bezárni a hipermarketet. “Elnézést kérünk vásárlóinktól a kialakult helyzet és az átmeneti elérhetetlenség miatt, az üzlet kedden újra megnyílt” – zárta rövidre, és hiába kértünk állásfoglalást, valamint további információkat a higiéniai ellenőrzésre vonatkozóan, ezzel kapcsolatban nem kaptunk választ.

Érdeklődtünk a dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletnél (RVPS) is. Az RVPS munkatársa, Petra Kereková az igazgatónő megbízására hivatkozva dél környékén csupán annyit közölt, hogy az esettel kapcsolatban rövidesen a pozsonyi székhelyű, állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) ad hivatalos tájékoztatást.

Kedden a délutáni órákban az állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) központi igazgatója, Martin Chudý tájékoztatta portálunkat az eset részleteiről.

Az igazgató megerősítette, hogy július 22-én, hétfőn a dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet általános hatósági ellenőrzést tartott a dunaszerdahelyi Tesco áruházban, amely az üzlet általános higiéniájának, berendezéseinek, tárolási és értékesítési higiéniájának, személyi higiéniájának, egészségbiztonsági és élelmiszer-címkézési, valamint dokumentációs ellenőrzésére irányult.

"Az ellenőrök a hatósági élelmiszer-ellenőrzés alkalmával hiányosságokat állapítottak meg az üzlet higiéniájára vonatkozóan, nevezetesen elhullott rágcsálótetemeket találtak a raktárhelyiségekben, valamint rágcsálóürülékeket a raktárban és az üzlet eladóterületén is, emellett pedig nem megfelelő termékekre bukkantak a raktárhelyiségben, amelyek csomagolásában kárt okoztak a rágcsálók, és a tartalmukat is láthatóan felhasználhatatlanná tették" – részletezte az igazgató, hozzátéve, ezek alapján azonnali intézkedéseket foganatosítottak a helyszínen, valamint elrendelték a hipermarket bezárását, amíg a rágcsálóirtás és az alapos fertőtlenítés meg nem történik.

Emellett az üzemeltetőknek ellenőrizniük kellett az összes élelmiszert, hogy azokban nem okoztak-e kárt a rágcsálók.

A dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet az ellenőrzés másnapján, kedden újabb vizsgálatot tartott az áruházban, amely a hétfőn elrendelt intézkedések betartásának ellenőrzésére irányult. Ennek során megállapították, hogy “az üzemeltető maradéktalanul teljesített minden, a higiéniai állapotra vonatkozó intézkedést”, ezért az ellenőrök engedélyezték, hogy a hipermarket kedden újra kinyithasson.

Korábban:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program