Az áfaemelést is fontolóra vette a kormány

camera

1

Az áfaemelést is fontolóra vette a kormány

Illusztráció (Fotó: TASR) 

Megosztás

1,4 milliárd eurós konszolidációs csomagra van szüksége Szlovákiának az államháztartás helyreállításához, de egyelőre kérdés, honnan lehet ekkora összeget lefaragni.

A kormány egyelőre nem ismertette a konszolidációs intézkedések részleteit, így egyelőre csak találgatások jelentek meg ezzel kapcsolatban. Ilyen például a bankkártyás fizetés és a banki utalások lehetséges megadóztatása, ezt azonban a miniszter később cáfolta.

Bővebben:

A legfrissebb sajtóértesülések szerint akár áfaemelésre (DPH) is sor kerülhet – írja a Topky.

Peter Kmec (Hlas-SD), a helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettes a ta3 televíziónak elismerte, az áfaemelés, mint lehetséges intézkedés is terítékre került.

Ez az intézkedés minden egyes szlovákiai lakos életére hatással lenne, ugyanakkor Kmec elismerte, hogy a koalíciós pártok még nem látták a konszolidációs csomagot. Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter korábban azt mondta, az intézkedéscsomagot még az idei év első felében ismertetik.

Március óta azonban, amikor a kormány bejelentette, hogy megállapodtak a dohánytermékek és az édesített italok megadóztatásáról, ami jövőre nagyjából 100 millió euró pluszt hoz az államkasszába, más intézkedést nem ismertettek.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program