Vegyenek ingatlant Kolláréktól, egérrágta kekszet a teszkóból vagy példát a Magyar Szövetségről

Post Image

Vegyenek ingatlant Kolláréktól, egérrágta kekszet a teszkóból vagy példát a Magyar Szövetségről

Headphones icon
05:12
camera

2

Vegyenek ingatlant Kolláréktól, egérrágta kekszet a teszkóból vagy példát a Magyar Szövetségről

(Fotó: TASR) 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Hasít a Magyar Szövetség

Kedden hozták nyilvánosságra az AKO közvélemény-kutató által készített felmérés eredményét. Az élen – nem túl nagy meglepetésre – a Smer és a PS váltogatják egymást már hónapok óta, ez a közvélemény-kutatás most éppen Ficóékat hozta ki az első helyen. 

Sokkal érdekesebb fejlemény, hogy a Magyar Szövegség már-már megközelíti a parlamentbe jutáshoz szükséges, ötszázalékos álomhatárt. Feltehetően azért, mert az utóbbi hetekben keveset hallottunk Forró Krisztiánék pártjáról, és a szlovákiai magyarok lassan elfelejtik, hogy miért is nem akarták rájuk adni a voksukat. Így kell ezt csinálni, gyerekek!  Amíg nem csinálnak semmit, el sem ronthatnak semmit – vélheti a párt, amelynek ez a taktika egyelőre bejön. Kérdés viszont, mit hoz majd a szeptemberi tisztújító közgyűlés, amely kapcsán ismét bekerülnek majd a hírekbe a párt politikusai, akiknek a véleményével, eszmefuttatásaival és gondolataival ismét szembesülnünk kell majd.  A Magyar Szövetség 4,3 százalékos népszerűségével megelőzi Matovič pártját, vagyis a Slovensko mozgalmat, de még a korábbi házelnök, Boris Kollár pártját is. Andrej Dankóék ott egyensúlyoznak az ötszázalékos küszöbön, szóval ha most tartanák a választást, elképzelhető, hogy csak négy párt jutna a törvényhozásba, a Smer, a PS, a Hlas és a KDH.

Család(i ingatlanbiznisz) vagyunk

És ha már szóba került Boris Kollár és pártja, ide kívánkozik a hír, mely szerint a 2,3 százalékos népszerűtlenségnek örvendő Sme rodina párt igyekszik mindent pénzzé tenni, hogy túlélhessen a következő parlamenti választásig. Nincs ugyanis pénze a parlamentből kiszorult volt kormánypártnak, amelyik még állami támogatást sem kapott. Így most 1 millió 350 ezer euróért adott el ingatlant nem másnak, mint a párt elnökének, Boris Kollárnak. Ez az össze csak a fele annak, amennyit a párt lakás- és irodavásárlásra költött, amikor még jobban ment neki, 2017 és 2022 között Kollár cégétől 2,7 millióért vett ingatlant. Ennek egy részét teszi most pénzzé a párt. Az adásvételi szerződést valószínűleg a vevő és az eladó nevében is Boris Kollár írta alá…

Egy kis rágcsálnivalót a hipermarketből?

Kedden fény derült arra, miért is kellett hirtelen lehúzni a rolót a Tesco dunaszerdahelyi hipermarketében. A lánc szóvivője hétfőn még azt mondta a Paraméternek, hogy „műszaki okok miatt” kellett bezárni az üzletet, de mára világossá vált, hogy a műszaki okoknak annyi köze volt a dologhoz, mint  számítógépes egérnek a rágcsálóhoz. Ez a hasonlat azért is megállja a helyét, mert az állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet keddi hivatalos tájékoztatásából kiderült, hogy valószínűleg tényleg egy egérinvázió okozhatta a Tesco kényszerszünetét. Persze, az is lehet, hogy patkányok garázdálkodtak az épületben, a hivatalos megfogalmazásból ez nem derül ki, csak az általános “rágcsáló” kifejezést használták. Szóval a tisztiorvosok rágcsálótetemeket láttak a boltban, és megrágott élelmiszert is találtak, az ürülékről nem is beszélve. Majd miután minden élelmiszert ellenőriztek, és fertőtlenítették az áruházat, eltakarították az egértetemeket is, kedden ismét sok szeretettel fogadta kedves vásárlóit a dunaszerdahelyi Tesco.

Adózó, fizess!

Még a legpocsékabb árut forgalmazó hipermarketek is kénytelenek lesznek árat emelni, ha valóban rászánja magát az adóemelésre Robert Fico “szociális” kormánya. Az általános forgalmi adó, vagyis a DPH emelésére legutóbb Iveta Radičová rövid életű kormánya idején volt példa Szlovákiában. Az ilyen intézkedés, a lakosság egészét érintő áfaemelés nem tartozik a népszerű húzások közé – adóemelést ígérő programmal még egyetlen párt sem nyert parlamenti választást Szlovákiában. Tavasszal még maga Robert Fico is azt mondta, ellenzi az áfa emelését, más megoldást kell találni a közpénzek gatyába rázására. Most azonban már Peter Kmec, a helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettes is elismerte, az áfaemelés mint lehetséges intézkedés is terítékre került. Feltehetően még a nyár folyamán bejelentik – ha nem is nagy csinnadrattával – Ficóék, hogyan akarják befoltozni az állami költségvetésen tátongó lyukakat.
Mi pedig felkészülhetünk rá, hogy a nadrágszíjunkon kell újabb lyukat vágnunk.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program