„Megrágott élelmiszerek, rágcsálók és ürülékek, ez mindennek a teteje” – szigorúbb ellenőrzéseket ígér a miniszter az üzletekben

camera

1

„Megrágott élelmiszerek, rágcsálók és ürülékek, ez mindennek a teteje” – szigorúbb ellenőrzéseket ígér a miniszter az üzletekben

Fotó: ŠVPS - illusztráció 

Megosztás

Egy nappal azt követően, hogy az állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) nyilvánosságra hozta a dunaszerdahelyi Tesco hipermarketben végzett ellenőrzés részleteit, sajtótájékoztatót tartott Richard Takáč földművelésügyi miniszter és Martin Chudý, az ŠVPS igazgatója az élelmiszerüzletek ellenőrzéséről.

Egy nappal korábban…

Mint ismert, hétfőn déli 12 óra környékén egyszeriben bezárt Dunaszerdahely egyik legnagyobb hipermarkete hétfőn. Katarína Pšenáková, a Tesco kommunikációs vezetője a Paraméter érdeklődésére csupán annyit közölt, hogy műszaki okok miatt voltak kénytelenek hétfőn bezárni a hipermarketet, majd kedden már újra kinyithatott. Kedden az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója, Martin Chudý tájékoztatta portálunkat az eset részleteiről.

Az igazgató megerősítette, hogy július 22-én, hétfőn a dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet általános hatósági ellenőrzést tartott a dunaszerdahelyi Tesco áruházban, amely az üzlet általános higiéniájának, berendezéseinek, tárolási és értékesítési higiéniájának, személyi higiéniájának, egészségbiztonsági és élelmiszer-címkézési, valamint dokumentációs ellenőrzésére irányult.

"Az ellenőrök a hatósági élelmiszer-ellenőrzés alkalmával hiányosságokat állapítottak meg az üzlet higiéniájára vonatkozóan, nevezetesen elhullott rágcsálótetemeket találtak a raktárhelyiségekben, valamint rágcsálóürülékeket a raktárban és az üzlet eladóterületén is, emellett pedig nem megfelelő termékekre bukkantak a raktárhelyiségben, amelyek csomagolásában kárt okoztak a rágcsálók, és a tartalmukat is láthatóan felhasználhatatlanná tették" – részletezte az igazgató, hozzátéve, ezek alapján azonnali intézkedéseket foganatosítottak a helyszínen, valamint elrendelték a hipermarket bezárását, amíg a rágcsálóirtás és az alapos fertőtlenítés meg nem történik.

A dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet az ellenőrzés másnapján, kedden újabb vizsgálatot tartott az áruházban, amely a hétfőn elrendelt intézkedések betartásának ellenőrzésére irányult. Ennek során megállapították, hogy “az üzemeltető maradéktalanul teljesített minden, a higiéniai állapotra vonatkozó intézkedést”, ezért az ellenőrök engedélyezték, hogy a hipermarket kedden újra kinyithasson.

Szót kért a miniszter is, aggasztják az eredmények

Másnap, szerdán Richard Takáč földművelésügyi miniszter és Martin Chudý, az ŠVPS igazgatója sajtótájékoztatót tartott az élelmiszerüzletekben zajló ellenőrzések kapcsán.

A tárcavezető kifejtette, hogy a havi mintegy kétezer standard ellenőrzés mellett az ŠVPS júniusban 223 célzott ellenőrzést tartott az üzletekben, amelyek során mindenekelőtt az állati és növényi eredetű élelmiszereket ellenőrizték.

“217 létesítményt ellenőriztek, ebből 165 szupermarketet és hipermarketet” – tette hozzá Takač. Az üzletek 55,2 százalékában találtak hiányosságot, ami jelentős eltérés a rendszeres ellenőrzésekhez képest, ahol ez az arány mindössze 11,9 százalék. A miniszter elismerte, hogy aggasztónak tartja ezt a statisztikát, éppen ezért a célzott ellenőrzések a jövőben is folytatódnak.

A rágcsálók és az ürülékük már vörös vonal

Takač anélkül, hogy megnevezte volna az üzletláncot, elmondta, hogy az egyik legaggasztóbb eset ahhoz az akcióhoz kapcsolódott, amikor rágcsálók által megrágott árukat és rágcsálóürülékeket találtak, megjegyezve, ez nyilván mindennek a teteje. Közölte, arról az ellenőrzésről van szó, amelynek keretében 24 órára be kellett zárni az üzletet, míg a fertőtlenítés és a rágcsálóirtás zajlott.

„Ez olyasvalami, amit észre kell venniük, nem szabad figyelmen kívül hagyniuk” – szólította fel az üzemeltetőket.

A miniszter azt is közölte, hogy bár a feltárt hiányosságok országos átlaga 55,2 százalékos szinten van, az egyes üzemeltetők között jelentős eltérések mutatkoznak. “Vannak bizonyos üzletek, ahol 70 százalékos volt a feltárt hiányosságok aránya, és vannak olyanok, ahol 30 százalék” – mondta. Chudý hozzátette, már tárgyalt a problémás üzletláncok képviselőivel, és egyúttal nyomatékosította, a célzott, előre nem bejelentett ellenőrzések folytatódni fognak.

Nem nevezik meg az érintett üzletláncokat, csak később

Chudý kifejtette, hogy míg a szokásos ellenőrzések standard munkaidőben, reggel 9 órától délután 5 óráig zajlanak, a célzott ellenőrzésekre ezen az időszakon kívül kerül sor. Valószínűleg ekkor számítanak a legkevésbé az ellenőrök érkezésére, ezáltal pedig a feltárt hiányosságok száma is nagyobb.

Szerinte az egyik leggyakoribb probléma az üzlethelyiségek nem megfelelő állapota, továbbá említette a szennyezett polcokat és hűtőgépeket, a piszkos bevásárlókosarakat, illetve régóta fennálló probléma a termékek lejárati dátum utáni értékesítése.

Az igazgató szerint nincs szó arról, hogy kipécéznek egy-egy konkrét üzletláncot, mindegyiket ellenőrzik. Amennyiben hiányosságokat találnak, az üzemeltetők nem kerülik el a bírságot. Ha kevésbé súlyos kötelességszegésről van szó, helyszíni bírságot kapnak, a súlyosabb esetekről viszont közigazgatási eljárás keretében döntenek.

Mivel a feltárt hiányosságokkal kapcsolatban jelenleg is folyik a közigazgatási eljárás, Chudý nem volt hajlandó pontosítani, hogy mely üzletláncokban merültek fel problémák, de megígérte, hogy az eljárás lezárása után nyilvánosságra hozzák.

Gyakran a vásárlók sem szentek

Az igazgató hangsúlyozta, hogy az áruk minőségének romlását nem mindig csak az üzemeltetők hozzáállása okozza, hanem a vásárlói magatartás következménye is.

Elsősorban a nem higiénikus eljárásokat említette, legyen szó a csomagolatlan pékárukról vagy a gyümölcsökről, amelyeknek előszeretettel ellenőrzik az érettségét, nyomkodják, mielőtt megvásárolják, ezáltal viszont kárt okoznak benne.

Az élelmiszerek kettős minősége továbbra is fennáll

“Nem zaklatásról van szó, elsősorban az élelmiszerek biztonságával és minőségével foglalkozunk ” – szögezte le a miniszter, hozzátéve, hogy az ellenőrzések során az élelmiszerek kettős minőségével összefüggő tisztességtelen gyakorlatok feltárására is hangsúlyt fektetnek.

„Európai szinten is megnyitottam ezt a témát, sok uniós tagállam minisztere támogatott minket ebben a kérdésben, mert Szlovákiában továbbra is fennáll a kettős élelmiszerminőség” – jelentette ki.

Szlovákiában egy jogszabály-módosításnak köszönhetően idén július 1-től lehetséges a kettős minőség ellenőrzése, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet pedig jelenleg véglegesíti azt a módszertant, amely szerint az ilyen típusú ellenőrzések során eljárnak.

A tervek szerint az ellenőrzések részét képezi majd a külföldi létesítményekből származó azonos árukból vett minták összehasonlítása a Szlovákiában azonos néven és azonos csomagolásban kínált árukkal.

Takač rámutatott, hogy a szomszédos Csehországban is bevált egy hasonló törvény, ahol szinte teljesen sikerült kiküszöbölni az élelmiszerek kettős minőségével járó hiányosságokat.

Kapcsolódó cikk:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program