Vadászatot indít az állam a fiktív vállalkozókkal szemben

camera

1

Vadászatot indít az állam a fiktív vállalkozókkal szemben

Illusztráció (Fotó: TASR) 

Megosztás

A kormány az elkövetkezőkben a problémás szektorokra összpontosít majd, amelyekben fiktív vállalkozásokra kerülhetett sor. Ha beigazolódik, hogy fiktív vállalkozókat tüntettek fel alkalmazottként, a vállalatok szankciókra számíthatnak.

Silvia Hallová, a Grant Thornton tanácsadói cég szakértője szerint a cégeknek, amelyek vállalkozóként alkalmaznak embereket, fontolóra kellene venniük, hogy alkalmazotti státuszra sorolják át őket. A Pénzügyi Igazgatóság ugyanis a közeljövőben azokra a cégekre fókuszál majd, amelyeknél az adott szektor átlagához képest aránytalanok a személyi és szolgáltatási költségek.

Hozzátette, a Pénzügyi Igazgatóság elsősorban az IT-szektort veszi górcső alá, ugyanis itt jegyezhető fel a legtöbb fiktív egyéni vállalkozó.

A fiktív egyéni vállalkozók foglalkoztatása régóta problémát jelent az állam számára elsősorban az adó- és járulékbevételek elmaradása miatt. Szankciók mellett az ellenőrzések pozitív eredménye esetén a vállalatokat a munkaügyi felügyelőség is pénzbírsággal sújthatja illegális foglalkoztatás miatt. A cégeket nemcsak pénzbírsággal sújthatják, hanem három évre eltilthatják őket a közbeszerzéseken való részvételtől, megvonhatják tőlük az állami támogatásokat, illetve más díjakat.  

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program