A mezőgazdasági miniszter is „rárepült” a dunaszerdahelyi Tescóban talált egérszarra; jogállamisági jelentés: Magyarországgal együtt ül Szlovákia a szégyenpadon

Post Image

A mezőgazdasági miniszter is „rárepült” a dunaszerdahelyi Tescóban talált egérszarra; jogállamisági jelentés: Magyarországgal együtt ül Szlovákia a szégyenpadon

Headphones icon
05:33
camera

2

A mezőgazdasági miniszter is „rárepült” a dunaszerdahelyi Tescóban talált egérszarra; jogállamisági jelentés: Magyarországgal együtt ül Szlovákia a szégyenpadon

Peter Pellegrini a védelmi minisztériumban (Fotó: TASR) 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

A mezőgazdasági miniszter is „rárepült” a dunaszerdahelyi Tescóban talált döglött egérre és az egérszarra, és megpróbálja az áruházláncok ellenőrzésével építeni az uniós támogatás lassú kifizetése miatt megkopott imázsát.

Olvassa el továbbá

Richard Takáč földművelésügyi miniszter és Martin Chudý, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) igazgatója ma tartott sajtótájékoztatót az élelmiszerüzletekben zajló ellenőrzések kapcsán. A dunaszerdahelyi hipermarketet hétfő délben zárták be, mert az ellenőrök „elhullott rágcsálótetemeket találtak a raktárhelyiségekben, valamint rágcsálóürülékeket a raktárban és az üzlet eladóterületén is”. A miniszter szerint az elmúlt hónapban 223 célzott ellenőrzést tartottak, 217 boltot ellenőriztek, ebből 165 szupermarketet és hipermarketet. Az üzletek 55,2 százalékában találtak hiányosságot.

Takáč a hipermarket megnevezése nélkül utalt a dunaszerdahelyi Tescóra, mint mondta a „rágcsálók által megrágott áru és a rágcsálóürülék egy boltban már mindennek a teteje”.

A légterünket csak 2025-től tudjuk magunk megvédeni

Peter Pellegrini köztársasági elnök ma korábbi párt- és minisztertársát, Robert Kaliňákot látogatta meg a védelmi minisztériumban. A látogatáson kiderült, hogy egy évig Szlovákia még a NATO-szövetségeseinek a segítségére szorul a légtere védelmében, addigra érkezik meg ugyanis annyi F16-os vadászgép, hogy ezt egyedül is meg tudja tenni.

Olvassa el továbbá

Most Csehország, Lengyelország és Magyarország közösen biztosítják a légtérvédelmet Szlovákia számára. A hétfőn érkezett két vadászgéphez októberben egy harmadik csatlakozik, további 5 gép pedig valamikor 2025-ben landol majd Szlovákiában. Az ország összesen 14 darab F16-ost vásárolt az USA-tól még 2018-ban, vagyis a Smer-Híd-SNS kormány idején, Pellegrini miniszterelnöksége alatt.

Pellegrini megvárja Ficót a parlamenti pártok elnökeinek találkozójával

A védelmi minisztériumban beszélt a köztársasági elnök arról is, hogy egyelőre nem erőlteti a parlamenti pártok elnökeinek találkozóját, amit még Zuzana Čaputovával közösen kezdeményezett a Robert Fico elleni merénylet után. Peter Pellegrini előbb Robert Ficóval szeretne négyszemközt találkozni. „Megvárom, amíg a kormányfő teljes mértékben visszatér a hivatalába, utána szeretnék hivatalosan találkozni vele. Ettől függnek majd a további lépéseim” – mondta Pellegrini.

Olvassa el továbbá

A találkozó célja még májusban a merénylet miatt kialakult társadalmi feszültség enyhítése lett volna, amit elősegített volna, ha az emberek azt látják, hogy bizonyos kérdésekben az ellenzéki és a kormánypártok képesek megegyezni. A találkozó végül a kormánypártok miatt elmaradt, a társadalmi feszültség enyhítése kimerült egy közös, minden képviselő által támogatott parlamenti nyilatkozat elfogadásában. Majd a kormány júniusban elfogadtatta a parlamenttel a „lex merényletet”, amely egyetlen korábbi kormányfőnek, Robert Ficónak biztosít magas életjáradékot, ha már nem lesz miniszterelnök. Ha Fico teljes felépülése és visszatérése után meg is valósul az ellenzéki-kormánypárti kerekasztal, várhatóan az eredmény kimerül majd egy közös szelfiben.

Magyarországgal együtt ülünk a szégyenpadon

Amint az várható volt, Szlovákia nem kapott túlságosan jó értékelést az Európai Bizottság jogállamisági jelentésében. Magyarországgal együtt ülünk a szégyenpadon, a Bizottság szerint ebben a két országban van a legtöbb gond a jogállamisági feltételek betartásával, és fennállnak a korrupció elleni küzdelmet, a média függetlenségét és a civil társadalom működését fenyegető problémák.

Olvassa el továbbá

A Bizottság hét javaslatot is megfogalmazott Szlovákia számára, amelyek elsősorban az igazságszolgáltatást, a korrupció elleni harcot és a sajtószabadságot érintik. Biztosítani kellene a magas politikai szintre érő korrupciós ügyek hatékony és független kivizsgálását, a közmédia szerkesztőségeinek szabad munkáját és valamennyi újságíró biztonságának fokozottabb védelmét.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program