A Polgárőrség vezetője csalta tőrbe Cyntia feltételezett gyilkosát, aki nem sokkal később jelentkezett a rendőrségen

camera

2

A Polgárőrség vezetője csalta tőrbe Cyntia feltételezett gyilkosát, aki nem sokkal később jelentkezett a rendőrségen

Fotók: Polgárőrség - Facebook 

Megosztás

A Nagymegyeren holtan talált Simsik Cyntiát napokig eltűntként keresték, mielőtt kiderült, hogy holtteste végig az élettársa házánál volt. A keresésben aktívan részt vettek a Polgárőrség (Občianska stráž Slovenskej Republiky) tagjai, és éppen a polgári társulás elnökének sikerült tőrbe csalnia a nő feltételezett gyilkosát.

Mint ismert, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka találták meg egy nagymegyeri házban a 31 éves Simsik Cyntia holttestét, akinek eltűnését múlt héten szerdán jelentették a hozzátartozói.

A nő édesapja kapott egy hibátlanul megírt üzenetet a lányától, amiben az állt, hogy véget akar vetni az életének, az apa szerint azonban nem úgy tűnt, mintha Cyntia írta volna. Ezt követően azonnal a nagymegyeri házhoz sietett, ahol csak a nő barátját találta meg. A férfi azt mondta neki, hogy Cyntia nincs ott, és közösen a keresésére indultak. Végül a rendőrök közölték az apával, hogy megtalálták a lánya holttestét, méghozzá ugyanabban a házban, ahol legelőször is kereste. A nő holtteste műanyag fóliával volt átcsavarva, már legalább öt napja halott volt. Az édesapa szerint Cyntia barátja azt mondta a rendőröknek, hogy a nő öngyilkosságot követett el. Amikor észrevette, állítólag megijedt, holttestét műanyag fóliába csavarta, majd a háznál lévő vizesaknába tette, később pedig visszavitte a házba.

A kétgyermekes édesanya holttestének megtalálását intenzív keresés előzte meg, a rendőrségen kívül a Polgárőrség is nagy erőkkel kutatott az eltűntként keresett nő után. A polgári társulás elnöke, Szedlák Kristián a Paraméternek elmondta, miután a rendőrség csütörtökön nyilvánosságra hozta a Cyntia eltűnéséről szóló felhívást, ők is megosztották azt a Polgárőrség Facebook-oldalán, a bejegyzés pedig rövid idő alatt 250 ezer megtekintést ért el.

"Miután megosztottuk a bejegyzést, jelentkezett a nő élettársa, és afelől érdeklődött, hogy már keressük-e Cyntiát. Kértünk tőle bővebb információkat, és ekkor említette, hogy kaptak egy sms-t, amelyben az állt, hogy a nő öngyilkos akart lenni. Kérdeztem, hogy elvitt-e valamit otthonról, személyes iratokat, esetleg kötelet, tablettát, bármi hasonlót, ezek alapvető kérdések, amelyeket ilyenkor fel szoktunk tenni. Erre azt felelte, hogy csak a lakáskulcsot vitte magával. Közöltem vele, hogy indulunk a keresésére, mert ilyen esetben, ha valaki öngyilkossággal fenyegetőzik, rögtön megkezdjük a keresést. Így is történt, majd kértem az élettársat, hogy ha tud, jöjjön segíteni, beszélhessünk személyesen is. Akkor azt mondta, hogy nem ér rá. Amikor megkérdeztem, hogy bemehetünk-e az udvarába körülnézni, azt mondta, hogy nem engedélyezi, ő ugyanis már átfésülte"

– mondta az előzmények kapcsán Szedlák Kristián, aki csapatával a nagymegyeri termálfürdő közelében lévő erdős területen kezdte keresni az eltűnt nőt, majd a lőtér felé haladva minden fás területet átkutattak, drónnal is figyelték a környéket.

Időközben figyelték azt is, hogy a ház környékén van-e mozgás, érkezik vagy távozik-e valaki az épületből, de semmit nem észleltek.

“Szombaton az édesapa felvette velünk a kapcsolatot, elmondta, látta, hogy keressük Cyntiát és bennünk van a reményük. Biztosítottuk róla, hogy természetesen folytatjuk a keresést. Még aznap találkoztunk a családdal, elmondták a meglátásaikat, mi is ismertettük a miénket. Átfésültük még egyszer ugyanazt a területet, nagyobb körzetben kutattunk. Az intenzív esőzés megnehezítette a munkánkat, közben pedig az élettárs hívogatott és afelől érdeklődött, hogy merre keressük a párját” – folytatta.

Kristián megjegyezte, akkor kezdett gyanússá válni a dolog, amikor a Cyntia eltűnéséről szóló bejegyzés megtekintése már 250 ezernél járt, de semmilyen érdemleges információ nem érkezett a hollétéről.

"Vasárnap kitaláltam egy történetet, miszerint láttak egy Cyntiával megegyező személyleírású hölgyet egy fekete hátizsákkal, pontos leírást adtunk az állítólagos táskáról. Ezt megosztottuk a közösségi oldalon, így eljutott az élettárshoz is, aki ismét jelentkezett a Polgárőrségnél. Mondtam neki, hogy nézze meg ezt a táskát, és ha esetleg hiányzik, hívjon vissza, mert akkor már tudni fogjuk, hogy biztosan ő volt az, akit láttak. Pár óra múlva visszahívott, hogy mindent átnézett, és nem találja azt a bizonyos a táskát, így arra következtet, hogy Cyntia lehetett, akit láttak, mert épp az a táska hiányzik. Akkor már rögtön tudtam, hogy hazudik, mert ez a táska nem létezett, kitaláció volt. Értesítettem a rendőrséget ezekről a fejleményekről, majd ezt követően vasárnapról hétfőre virradóra az élettárs jelentkezett a rendőrségen"

– részletezte az előzményeket a Polgárőrség elnöke, hozzátéve, azon túl, hogy a bejegyzés rengeteg megtekintése ellenére senki nem tudott semmit Cyntia hollétéről, az élettárs viselkedése is gyanús volt számukra, nem jelent meg a keresések alkalmával, nem akart velük személyesen találkozni.

A rendőrség kedden reggel a közösségi oldalán közölte, hogy a nyomozó halálokozás és hullagyalázás ügyében indított nyomozást. Az ügyész beleegyezését követően a rendőrség őrizetbe vette a nő 44 éves barátját, Cs. Györgyöt – aki korábban a Pénzügyi Igazgatóság (Finančná správa) bűnügyi hivatalánál dolgozott –, majd nem sokkal később meggyanúsították.

„A bizonyítékok alapján a nyomozó gyilkosság különösen súlyos bűncselekménye miatt indított büntetőeljárást egy 44 éves férfi ellen, ha a bíróság bűnösnek találja, 25 év szabadságvesztésre vagy életfogytiglani büntetésre ítélheti” – közölte a rendőrség szerdán. A nyomozó indítványozta a férfi előzetes letartóztatásba helyezését, jelenleg őrizetben van.

Szedlák Kristián, a Polgárőrség elnöke egyúttal megjegyezte, számos keresőakciót tudnak már maguk mögött, különféle módokon igyekeznek segíteni az embereken, most viszont maguk is problémákba ütköztek. A polgári társulást 2019-től működtetik, javarészt saját költségre. “Tavaly az emberek összefogtak, megvették a drónt, felszerelésekre gyűjtöttek, 5-10 eurós adományokból jöttek össze a szükséges összegek, és nem tudom hogy megköszönni nekik a rengeteg segítséget” – mondta, hozzátéve, most viszont a kiadásaik még magasabbak, és bár továbbra is szívesen segítenek mindenkinek önkéntesen, teljesen ingyen, szeretné, ha legalább az üzemanyagot, valamint frissítőt is tudna biztosítani a polgárőröknek, és emellett tudnának fejlődni is, éppen ezért továbbra is a támogatók segítségében bíznak, ugyanis állami támogatásban továbbra sem részesülnek.

Kapcsolódó cikkek:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program