Szlovákia Európa egyik legszegényebb országává válhat, de legalább Robert Fico degeszre keresi magát

Post Image

Szlovákia Európa egyik legszegényebb országává válhat, de legalább Robert Fico degeszre keresi magát

Headphones icon
04:15
camera

2

Szlovákia Európa egyik legszegényebb országává válhat, de legalább Robert Fico degeszre keresi magát

Facebook (Rytmusjepan) 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Ahogy azt már tegnap óta hivatalosan is tudhatjuk, az Európai Bizottság egy friss jelentésében Szlovákiát is elmarasztalta, mer szerinte gond akad a jogállamisági feltételek betartásával, továbbá fennállnak a korrupció elleni küzdelmet, a média függetlenségét és a civil társadalom működését fenyegető problémák.  

Ez nem lehet más, csak egy kis félreértés

Ezt az értékelést nemzeti kormányunk fekete öves sápítozója, Robert Fico miniszterelnök is tudomásul vette, azzal a megjegyzéssel, hogy Brüsszel  2020 és 2023 között bezzeg nem akarta észrevenni az emberi jogok durva megsértését és az akkori ellenzék – tehát a mostani kormánypártok – felszámolását célzó visszaéléseket. Így aztán – bár ezt már nem a kormányfő mondja – a gonoszkodó hazai bíróságok bizonyára ma született báránykák tucatjait ítélték el, pedig csak simliskedtek, mutyiztak és ügyeskedtek. Maroš Žilinka is úgy érezte, meg kell szólalnia az uniós értékelést látva. Szerinte csupán arról van szó, hogy az Európai Bizottság félreértette a szlovák ügyészséget. Mert amíg ő a főügyész, mindenki megnyugodhat, hiszen addig alkotmányos felelősséget vállal az állami szerv tevékenységéért, feladatainak ellátásáért, továbbá garantálja, hogy a jogállamiság és a közérdek védelme érdekében hatékonyan élni fog minden jogi eszközzel.

Aláírt módosítás

Peter Pellegrini államfő visszafogott úriember benyomását kelti. Ő nem intézett kirohanást az EU ellen, hanem szép csendesen aláírta a Bizottság észrevételeire reagáló Btk-módosítást. Ez az a változtatás, ami alapján az a helyzet, hogy uniós pénzt macerásabb lesz elkótyavetyélni, mint a hazai zsozsót. Ám úgy hírlik, Brüsszelnek még ez sem elég, és állítólag újabb követelésekkel áll elő, amivel borsot akar törni a kitalált szuverenitására kényesen ügyelő kormány orra alá.

Baj van a gazdasággal

Közben a gazdaság kilátásairól nem érkeznek túlságosan kedvező hírek, mert alulképzettek a munkavállalók és amelyik munkaerő meg szakképzett, az inkább lelép külföldre. Ez a kombináció viszont hosszú távon komolyan veszélyezteti az ország versenyképességét. A szlovák gazdaság problémája többek között a visszafogott produktivitás, amelyet az innovációk alacsony aránya idéz elő. A munkáltatók szervezete szerint a szakképzett munkaerő minden vállalkozás számára létfontosságú, függetlenül annak méretétől, és szinte minden ágazatban több mint 80 ezer szakmunkás hiányozhat. A szakértők meg arra figyelmeztetnek: Szlovákia lakosainak fel kell készülnie az életszínvonal drámai csökkenésére, ha nem kezelik sürgősen a munkaerőhiány problémáját. Az ország fejlődése legtöbb területen lemaradt, és így Európa egyik legszegényebb országává válhat.

Van az a pénz, amire nemet lehet mondani

De szerencsére nem minden területen vagyunk sereghajtók. Ugyanis ha az ország lakosságának bruttó átlagbéréhez viszonyítjuk az uniós kormányfők fizetését, a magyar miniszterelnök mögött másodikként ott van mindjárt Robert Fico, akinek keresete 7,6-szorosa a lakossági átlagnak. Bár nem biztos, hogy ez minden választópolgárnak tetszik, ezért aztán a hatalom képviselői kitalálták, kellene egy kinevezett megmondóember, aki elég népszerű, hogy a szólásszabadság nagykövete legyen és még a Smerrel is kesztyűs kézzel bánik. A kormányhivatal kinézte magának a Rytmust, de ő meg lazán elutasította a kecsegtető ajánlatot. A rapper azt üzente, fütyül úgy táncolni, ahogy a politikusok fütyülnek neki.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program