Nem veszi fel az UNESCO a Stonehenge-t a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

camera

1

Nem veszi fel az UNESCO a Stonehenge-t a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

-illusztráció- (Fotó: Unsplash) 

Megosztás

Az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) nem fogja felvenni a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára az angliai Stonehenge híres őskori emlékművét. A javaslat oka a szomszédságában tervezett autópálya-alagút építésének hatásaival kapcsolatos aggályok miatt merült fel. Erről az AP hírügynökség jelentése alapján tájékoztatott a TASR.

Az eredeti javaslatot, hogy Stonehenge-t felvegyék a veszélyeztetett helyek listájára, az aggodalmak indokolták, hogy az alagút megépítése visszafordíthatatlanul károsíthatja az emlékmű környezetét. A brit kormány azonban azt állította, hogy elegendő intézkedést tett a negatív hatások minimalizálására.

Az UNESCO azzal az indokkal utasította el a javaslatot, hogy a veszélyeztetett területek listájára való felvétel célja felhívni a figyelmet a védőintézkedések sürgős szükségességére, és ösztönözni a helyreállítási intézkedéseket. Stonehenge esetében az UNESCO szerint még nem mutatták ki, hogy az emlékmű közvetlen veszélyben lenne.

Az UNESCO döntése különböző reakciókat váltott ki. Míg a brit kormány üdvözölte a döntést, aktivisták és örökségvédelmi szakértők rosszallását és aggodalmukat fejezték ki a megalitikus emlékmű jövőjét illetően.

A körülbelül 5000 évvel ezelőtt több szakaszban épült Stonehenge a világ egyik leghíresebb és leglátogatottabb régészeti lelőhelye. 1986-ban az UNESCO világörökségi listájára való felvétele hangsúlyozta a világ kulturális öröksége szempontjából fontos jelentőségét – írja a DPA.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program