Több mint fél évszázada elsüllyedt teherhajó roncsaira bukkantak (VIDEÓ)

camera

1

Több mint fél évszázada elsüllyedt teherhajó roncsaira bukkantak (VIDEÓ)

Forrás: Youtube 

Megosztás

Több mint fél évszázados rejtélyre adhat magyarázatot, hogy ausztrál kutatók a déli kontinestől keletre megtalálták a Noongah nevű hajó roncsát - adta hírül a BBC brit napilap hírportálja csütörtökön.

A beszámoló szerint a 71 méter hosszú, acélt szállító teherhajó 1969. augusztus 25-én járt szerencsétlenül, amikor Új-Dél-Wales és Queensland államok partjainál, Newcastle és Townsville városok között viharba került és elsüllyedt.

A túlélők megmentése érdekében Ausztrália történetének egyik legnagyobb tengeri kutatása indult el a baleset után. A 26 tagú legénységből 5 főt a hajó elsüllyedését követő órákban kihúztak a vízből, ám a tengerbe veszettek közül csupán egyetlen ember holttestét sikerült megtalálni.

Miután a roncsra évtizedekig nem bukkantak rá, az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) csütörtökön bejelentette: kutatói megerősítették a hajótest pozícióját, 55 évvel azt követően, hogy a Noongah elsüllyedt.

Noha a helyiek már évekkel ezelőtt észlelték a roncsot a Sydney-től északra fekvő South West Rocks település partjainál található mély vízben, koordinátáit pedig jelentették a hatóságoknak, a Noongah azonosításához és a merüléshez szükséges technológia még nem állt az ausztrál kutatók rendelkezésére.

Júliusban azonban az ügynökség egyik csúcstechnológiájú merülőhajójával sikerült felderíteni és azonosítani a hajótestet, amelyet 170 méterrel a felszín alatt nagyrészt sértetlenül, függőleges helyzetben a tengerfenékbe fúródva találtak meg.

A The Sydney Project nevű, elveszett hajóroncsok kutatásával és dokumentálásával foglalkozó civil szervezet csütörtökön tudatta: újabb merüléseket szervez abban a reményben, hogy a további vizsgálatok fényt deríthetnek a hajószerencsétlenség okaira.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program