Jelentős változásokat hozhat az időjárásunkban a La Niña, több lehet a szélsőséges jelenség

camera

1

Jelentős változásokat hozhat az időjárásunkban a La Niña, több lehet a szélsőséges jelenség

Fotó: TASR 

Megosztás

Jelentős változást eredményezhet az időjárásban a kiszámíthatatlan La Niña jelenség.

Az utóbbi időben elsősorban a El Niño jelenségről esett szó, ez azonban egyre inkább gyengül, hamarosan pedig a La Niña veheti át a helyét.

A La Niña akkor alakul ki, amikor az erős keleti szél Dél-Amerika felől Indonézia felé mozdítja a Csendes-óceán melegebb felszíni vizét, amelynek helyére alulról hideg víz áramlik fel. A felszínre kerülve ez aztán lehűti a felette lévő levegőt. Az El Niño ennek az ellentéte. Általában 2-7 évente jelenik meg, és széles körű hatással van az időjárásra világszerte

A La Niña jelenség hatással van a hőmérsékletekre, a csapadék mennyiségre, de szokásos hűtő hatása ellenére, valószínűleg számos térségben magasabb hőmérsékleteket eredményez.

Szakértők, köztük a kockázatkezelésre 70 éve fókuszáló Coface is arra hívta fel a figyelmet, hogy a La Niña összefügghet a szélsőséges időjárási jelenségek számának növekedésével – írja a Startitup.

„A La Niña főként a szélsőséges időjárási események növekedéséhez vezet. A jelenleg várható egyik fő anomália a hurrikánok számának növekedése az Egyesült Államokban, az Atlanti-óceán partjainál” – áll a Coface multinacionális cég legfrissebb elemzésében.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program