Tömeges támadások történtek az olimpia nyitónapján Párizsban (FOTÓK)

camera

4

Tömeges támadások történtek az olimpia nyitónapján Párizsban (FOTÓK)

Fotók: TASR/AP - további képekért kattints a fotóra! 

Megosztás

Franciaország nagysebességű vasútvonalait tömeges, sok esetben gyújtogatásos támadások érték reggelre, amelyek megzavarták a hálózat működését – közölte az állami vasúttársaság pénteken, a párizsi olimpia nyitónapján az AFP hírügynökséggel.

„Ez egy nagyszabású, tömeges támadás, amelynek célja a TGV-hálózat megbénítása” – írta a 24.hu az SNCF alapján. A jelenlegi helyzet várhatóan az egész hétvégén fennáll majd, amíg elvégzik a javításokat.

A vasúttársaság közleménye szerint a gyújtogatások a létesítményeik megrongálására irányultak és az érintett vonalakon nagymértékben megzavarták a forgalmat. A vonatokat más vágányokra terelték, de nagy számban kellett törölni is járatokat. Az utasokat felszólították az utazások elhalasztására, és arra, hogy maradjanak távol a pályaudvaroktól. A támadás miatti fennakadás által érintett járatokra váltott jegyeket az utasok elcserélhetik vagy visszaválthatják.

Amelie Oudea-Castera sportért, az olimpiáért és a paralimpiai játékokért felelős miniszter koordinált szabotázsakcióról beszélt, amikor elítélte a támadást. „Aki a játékokat támadja, az Franciaországot támadja” – mondta. Közölte, hogy a hatóságok próbálják felmérni a támadás hatását az utazókra és a sportolókra, és biztosítják, hogy az összes delegáció eljusson a megfelelő versenyhelyszínekre.

Az olimpia nyitóünnepségén az előzetes információk szerint 7500 sportoló és 300 ezer néző készül részt venni péntek este Párizsban.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program