A Csallóközben is megtelepedhetett már a rettegett ázsiai tigrisszúnyog? – a Szlovák Tudományos Akadémia szakértőjét kérdeztük

camera

7

A Csallóközben is megtelepedhetett már a rettegett ázsiai tigrisszúnyog? – a Szlovák Tudományos Akadémia szakértőjét kérdeztük

Fotó: TASR/AP - illusztráció 

Megosztás

Július elején derült ki, hogy Pozsonyban már megtelepedett az ázsiai tigrisszúnyog, az egyik legveszélyesebb invazív szúnyogfaj, amely Európában előfordul. Adta magát a kérdés, hogy a főváros közelségéből adódóan a Csallóközben is megtelepedhetett-e már a szúnyogfaj, amelytől sokan tartanak.

Sikerült áttelelnie és helyi populációt kialakítania Pozsony Ružinov városrészében az ázsiai tigrisszúnyognak, melynek első egyedeit tavaly észlelték – jelentette a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) július elején. A helyi populáció megtelepedésének igazolásán az akadémia Biomedicina Központjának kutatói dolgoztak és együttműködtek a főpolgármesteri hivatallal.

Nőstényeket és hímeket, valamint frissen lerakott tojásokat találtak Ružinovban.

camera

7

A Csallóközben is megtelepedhetett már a rettegett ázsiai tigrisszúnyog? – a Szlovák Tudományos Akadémia szakértőjét kérdeztük

Fotó: map.mosquitoalert.com 

A közelségből adódóan nyilván sokakban felmerült a kérdés, hogy ha Pozsonyban megtelepedett a tigrisszúnyog, ugyanez megtörténhetett-e már a Csallóközben, akár a Duna és a Kis-Duna területén. Ennek a lehetőségéről kérdeztük Viktória Čabanovát, a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedicina Központjának munkatársát.

"Mivel az invazív fajok megfigyelése hiányzik, nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan hol fordulhat elő az ázsiai tigrisszúnyog. Nem érdemes azonban kiindulni a távolság tekintetéből, ez a szúnyogfaj ugyanis többnyire emberi tevékenység útján terjed, a kikelés helyétől számítva ugyanis mindössze megközelítőleg 500 méteres távolságban képes repülni"

– magyarázta, hozzátéve, 2023-ban a Csallóközi Városok és Falvak Társulása saját szúnyogmegfigyelést biztosított, amelynek során csak az invazív Aedes japonicus (japán bozótszúnyog) és Aedes koreicus (koreai szúnyog) fajokból találtak egyedeket.

A vízterületek közelségére reagálva a SAV kutatója elmondta, az invazív fajok elterjedése esetén a folyók közelsége nem játszik szerepet.

"Ezek a szúnyogok mesterséges keltetőként szolgáló helyeken szaporodnak, vagyis vizes hordókban, virágcserepekben, de még az esővízzel megtelt hamutartó is ideális számukra" - jegyezte meg érdeklődésünkre.

Viktória Čabanová szerint nem kizárt, hogy az ázsiai tigrisszúnyog Magyarország területéről kerülhetett Szlovákiába, ott ugyanis már elterjedtebb, ez a Mosquito Alert térképén is látszik.

A térkép Szlovákia területén mindössze négy megtelepedési helyet jelöl, mind a négy Pozsony Ružinov városrészén található. Magyarországon viszont Budapesten kívül a Balatonnál többfelé, Debrecen és Pécs környékén, valamint a magyar-szlovák határ közelében, a Balassagyarmathoz közeli Édesvadkerten is megfigyelték.

És hogy miképp tehet meg ekkora utat, ha csak legfeljebb 500 méteres körzetben repül? Valószínűleg az emberek segítségével, táskákban, ruházaton, járműveken “utazhat”. A jelek szerint Ázsiából is az áruimportnak köszönhetően terjedt át az egész világra, hasonló módon.

Az ázsiai tigrisszúnyogot egyébként könnyű megkülönböztetni a már megszokott szúnyogfajoktól. Előbbi teljesen fekete, fehér csíkokkal a lábán, foltok nélküliek a szárnyai, valamint fehér csík van a mellkasán és a fején. Elméletileg huszonkét külöböző vírust terjeszthet, köztük a nyugat-nílusi vírust, de olyan egzotikus megbetegedéseket is, mint például a dengue-láz, a chikingunya, a Zika-vírus vagy a sárgaláz.

camera

7

A Csallóközben is megtelepedhetett már a rettegett ázsiai tigrisszúnyog? – a Szlovák Tudományos Akadémia szakértőjét kérdeztük

Fotó: map.mosquitoalert.com 

Pánikra azonban semmiképp nincs ok, a Közegészségügyi Hivatal február végén közölte, nem valószínű, hogy a tigrisszúnyogok jelenleg olyan betegségeket terjesztenének a szlovákiai lakosság körében, mint a Zika, a dengue-láz vagy a nyugat-nílusi láz. Rámutattak, hogy valószínűleg nem mindegyik szúnyog fertőzött és nem mindegyik veszélyes az egészségre. A tigrisszúnyog akkor kezdhet komolyabb közegészségügyi kockázatot jelenteni Szlovákiában, amikor megnő az említett vírusokkal fertőzöttek száma.

Szlovákiában egyébként már 2012-ben regisztrálták ezt a szúnyogfajtát Kassa környékén, akkor azonban nem sikerült megtelepednie. Ennek a szúnyogfajnak a szezonja áprilistól novemberig tart, a többi szúnyoggal ellentétben pedig napközben is aktív. Lakóövezetek közelében is felbukkanhat, csípése pedig igencsak agresszív.

"A vírusok terjedésének megelőzése érdekében fontos, hogy ezt a szúnyogot már a legelején elimináljuk, és ne hagyjuk, hogy véglegesen megtelepedjen és elszaporodjon Szlovákiában" – magyarázta Čabanová.

A megelőzés kulcsa, hogy ne legyenek a környezetünkben olyan helyek, ahol kedvezőek a feltételek a szúnyoglárvák kikeléséhez, és kerüljük a szúnyogcsípést. Akárcsak a többi szúnyog, a tigrisszúnyog is a kis mennyiségű vizet tartalmazó konténerekben, kannákban, esővízgyűjtőkben, virágcserepekben, ereszcsatornákban fejlődik a leginkább, ebből kifolyólag a szaporodásuk minimalizálása a lakosság kezében van.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program