Az állam rászáll a felelőtlen autósokra – 5 ezer eurós bírság is járhat ezért a gyakori kihágásért

camera

1

Az állam rászáll a felelőtlen autósokra – 5 ezer eurós bírság is járhat ezért a gyakori kihágásért

Illusztrációs felvétel (TASR) 

Megosztás

Már így is súlyos büntetést kockáztatott az, aki nem kötött kötelező felelősségbiztosítást az autójára, augusztus 1-től viszont tovább emelkedik ennek a bírságnak az összege.

Szlovákiában gyakori problémát jelent, hogy az autósok nem kötnek kötelező felelősségbiztosítást járművükre. Az állam ezért a biztosítók számára létrehozott egy garanciaalapot, amiből akkor törleszthetnek, ha a kárt egy nem biztosított autóval okozták. Ezt követően a szlovákiai biztosítók irodája a vétkesektől hajtja be az okozott kár összegét.

A statisztikák azt mutatják, hogy évről évre magasabb összeget fizetnek ki a garanciaalapból, egyszerűen ugyanis nagyon sok az olyan jármű Szlovákiában, amely nem rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással – hívta fel rá a figyelmet a topspeed.sk. Míg Lengyelországban és Csehországban az ilyen autók aránya 1-1,6 százalék, addig Szlovákiában a 9 százalékot is eléri. A pontos számok nem ismertek, de a becslések szerint több mint 300 ezer járműről lehet szó. Tavaly Szlovákiában 2216 balesetet okoztak olyan járművel, amelyre nem kötöttek kötelező felelősségbiztosítást.

A jelenleg érvényben lévő törvény szerint 16,60 eurótól 3319-ig terjedő bírságra büntethetik azokat az autótulajdonosokat, akik nem kötöttek kötelező felelősségbiztosítást autójukra. Augusztus 1-től viszont emelkedik ez a szankció, a bírság összege ugyanis már 50-től 5000 euróig terjedhet majd. A büntetést a helyszínen a rendőrök vagy a járási hivatal is kiszabhatja.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program